POPOVIĆ I NEDIMOVIĆ OBIŠLI NOVOIZGRAĐENI PAVILjON U KPZ U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Ministarka pravde Maja Popović i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, obišli su danas novoizgrađeni paviljon u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, površine 3.500 kvadrata, koji je jedina ustanova u Republici Srbiji u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani.

Ovaj Kazneno-popravni zavod posvećuje posebnu pažnju stručnom usavršavanju osuđenika tako što im omogućava pohađanje osnovne i srednje škole i pruža obuku za pojedine zanate i na taj način doprinosi da osuđenici steknu neophodno iskustvo, dobiju sertifikat i samim tim dobiju bolji tretman tokom izdržavanja kazne.

Ministarka Popović kazala je da će novoizgrađeni paviljon biti opremljen nameštajem, dušecima i posteljinom koju izrađuju osuđenici u ovom i zavodima u Nišu i Zabeli, kao i osuđenice u zavodu u Požarevcu.

„U zavodima se sprovode obuke za deficitarna zanimanja a u dobijenim sertifikatima se nigde na navodi da su stečeni tokom izdržavanja zatvorske kazne kako bi se osuđenicima olakšao put do posla“, istakla je Popović i dodala da je obuka osuđenika iskorišćena kao dragoceni resurs kada se u više zavoda počelo sa izradom zaštitne opreme za zaposlene i osuđenike, čime je ceo sistem vrlo brzo zbrinut na početku pandemije izazvane virusom Kovid19.

Radnoj poseti Sremskoj Mitrovici su osim ministara prisustvovali šef kabineta ministra pravde Marijana Savić Simić, posebni savetnik Snežana Radanović i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević koji je najavio da će ove godine početi izrada projekta za izgradnju još jednog paviljona u ovom zavodu, kapaciteta do 200 lica.

Prethodno, ministri su se sastali sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović nakon čega je usledio sastanak u Palati pravde na kojem je istaknuto da će Ministarstvo pravde Republike Srbije učiniti neophodne napore za poboljšanje uslova rada u svim pravosudnim organima. Sastanku su prisustvovali predstavnici Osnovnog, Prekršajnog, Privrednog i Višeg suda i tužioci Osnovnog javnog tužilaštva i Višeg javnog tužilaštva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *