SASTANAK U GRADSKOJ KUĆI SA PREDSTAVNICAMA ROMSKE ZAJEDNICE: ZALAGANJA ZA BOLJE USLOVE ŽIVOTA OVE NAJOSETLJIVIJE GRUPE

Gradske vesti

Gradonačelnica Svetlana Milovanović, povodom nedavnog obeležavanja Svetskog dana Roma, održala je sastanak sa Jelenom Jovanović, poslanicom u Skupštini Vojvodine, Ljiljanom Mihailović, direktoricom Kancelarije za inkluziju Roma, i Slađanom Teodorović, predsednicom Saveta za integraciju Roma Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Tema sastanka bila je sprovođenje Lokalnog akcionog plana za rešavanje stambenih pitanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Gradonačelnica je govorila i o dva projekta, prvi se tiče inkluzije dece predškolskog uzrasta, a drugi rešavanja problema stanovanja Roma.

– Prvi projekat je rezultat saradnje sa Svetskom bankom i Ministarstvom prosvete, koji se realizuje od 2019. godine i trebalo bi da se završi 2022. godine. On se odnosi na inkluziju romske dece predškolskog uzrasta. Taj projekat realizujemo u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici i u Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku. Drugi projekat se odnosi na rešavanje problema stanovanja ove najranjivije grupe. S tim u vezi, plan je da kuće koje su u vlasništvu Grada renoviramo. Pored toga, formiraćemo i socijalnu zadrugu, tako da osim toga što će dobiti svoj dom, mogu da dobiju i sredstva za život – rekla je Svetlana Milovanović.

Pošto se ove godine navršava 50 godina od romskog kongresa koji se desio u Londonu, smatram da je ovo dobra prilika da u Sremskoj Mitrovici pokrenemo još neke stvari, izjavila je Slađana Teodorović.

– Želimo da pokrenemo romsku zajednicu da se uključi tako što će završiti srednje škole i fakultete i boriti se za svoje radno mesto i da pomognu porodicama da izađu iz začaranog kruga bede i siromaštva -naglasila je Teodorović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *