LAĆARAK DOBIJA NOVO DEČIJE IGRALIŠTE, PODRŽITE AKCIJU „IGROM POBEDIMO RAZLIKE“

Gradske vesti

Kako bi obezbedili dodatni prostor za igru, udruženje „Dečiji svet“ iz Sremske Mitrovice pokrenulo je inicijativu „Igrom pobedimo razlike“. Cilj je da se građani, mesna zajednica i lokalne firme udruže i naprave igralište u Laćarku. Nedostatak prostora na otvorenom za igru je glavni problem u ovoj zajednici.

– Deca nemaju bezbedno mesto za provođenje vremena i previše vremena provode u kući i dvorištu, uz telefone i računare, a što utiče na smanjenje socijalizacije. Ideja je da se napravi teren za košarku, postavi jedan koš, uredi fudbalski teren i ogradi celo igralište radi bezbednosti dece. Za najmlađe će biti napravljena drvena kućica sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama i ograđenim prostorom za pesak i edukativna kućica sa slikama i bojama. Građani će biti uključeni u sve pripremne radnje, od izbora naziva igrališta do izbora svih rekvizita, kao i o svim segmentima izgradnje igrališta i celokupnog uređenja igrališta koristeći znanja i veštine članova zajednice (farbanje, postavka i slično) – navodi Mirjana Krsmanović Mirnić, ispred Udruženja „Dečiji svet“.

Uloga Mesne zajednice će biti da na osnovu predloga građana obezbedi neophodne dozvole, kao i da angažuje javne službe da se prema propisima i bezbedno postave svi rekviziti i ograde, dok će biznis sektor biti pozvan da pomogne u opremi, materijalu ili finansijskim sredstvima i doprinese u izradi terena.

Želja za izgradnjom igrališta počela je kroz zajedničku inicijativu drugara koji su provodili najlepše dane detinjstva, baš na ovoj parceli. Nisu imali novo i lepo igralište, ali imaju prijateljstvo koje i danas traje. Uspeli smo želju da sprovedemo u projekat. Ideja je polako zainteresovala veliki broj stanovnika sela Laćarak. Inicijatorima se priključila Mesna zajednica
Laćarak, javna preduzeća i jedna privatna kompanija.

– Zajedničkim radom ovih mladih ljudi iz Laćarka stvaramo mesto u Srbiji namenjeno za dečju igru. Nadamo se da ćemo dati pozitivan primer drugima da se uključe u ovu i slične akcije. U narednom periodu planiramo da organizujemo sastanke sa građanima, pošaljemo dopise lokalnim firmama za donaciju i uključivanje svih društveno-odgovornih kompanija, oformimo komisiju za donošenje odluka građana u Mesnoj zajednici o nazivu igrališta, ali i da
raspišemo likovni konkurs na temu: „Moje igralište iz mašte“. Sem udruženja “Dečji svet”, u ovoj inicijativi uključena je i Mesna zajednica Laćarak, Organizacija „CRTA“, OŠ „Triva Vitasović“ Lebarnik, javna preduzeća i kompanija Eaton – iznosi Krsmanović Mirnić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *