SREMSKA MITROVICA U TURISTIČKOM PROJEKTU „ADRILINK“

Gradske vesti

Predeo Sremske Mitrovice kao deo turističke Jadranske regije bio je tema prve radionice grupe Link laboratorija u okviru EU projekta „Adrilink“ održane u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući. Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica i Grad Sremska Mitrovica, kroz projekat „Adrilink“ nastojaće da razvijaju Sremsku Mitrovicu kao celogodišnju turističku destinaciju, kroz programe koji uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti.

Direktor Turističke organizacije Dušan Drča rekao je da učestvuju u tri projekta Evropske unije, a projekat „Adrilink“ vidi kao najbitniji koji trenutno rade. U projektu koji traje do jula 2022. godine učestvuje 11 partnera iz sedam zemalja: Italija, Grčka, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija, a vodeći partner je opština Jesi iz Italije.

– Doprinos ovog projekta je u tome da naš grad dobije interpretacijski centar, a uskoro se otvara i info centar u samom centru grada. Ukupna vrednost projekta je 2,5 miliona evra, od čega je skoro 200.000 evra namenjeno Turističkoj organizaciji našeg grada za interpretacijski centar i najsavremeniju opremu, tehnologiju, kojom možemo da pokažemo našim građanima i svim turistima koji posećuju našu Mitrovicu šta ih očekuje u našem gradu. Tu će biti VR naočare, interaktivne table, autotemi koji će stajati ispred interpretacijskog i info centra. Objekat u parku, u centru našeg grada, koji je u vlasništvu Grada, do kraja godine će postati reprezentativan info centar sa neophodnim javnim toaletom, koji je uslov da Sremska Mitrovica bude kategorisano turističko mesto. Inače, ispod kafića koji je tu bio godinama, postojao je javni toalet, koji je vremenom postao magacin. U info centru će biti organizovna i prodaja suvenira karakterističnih za ovaj predeo – izjavio je Drča.

Zajedno sa partnerima na projektu „Adrilink“, Sremska Mitrovica je prepoznala da je Jadranska regija dobro uspostavljena turistiška destinacija gde su potencijali za razvoj celogodišnjih turističkih destinacija mnogobrojni i uključuju prirodne, kulturne i istorijske znamenitosti kao i lokalne raznolikosti.

Svi akteri Link laboratorije brižljivo su odbrani na osnovu analitike turističkih potencijala i veoma su motivisani da učestvuju u radu grupe, pre svega što će dati svoj lični pečat i kreirati novu turističku ponudu grada, rekla je Svetlana Sabo i dodala, da će se na taj način razvijati turizam, da će se osetiti ekonomski razvoj i rast i naravno imaćemo bolji i kvalitetniji život u Sremskoj Mitrovici.

Do kraja projekta u planu su još tri ovakve radionice i veliki događaj koji je zamišljen kao jedinstven u Jadranskoj regiji, navodi Sabo, a to su Dani krajolika ili Landscape days, koji će se održati 22. maja u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica.

Sremska Mitrovica je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u ovom projektu, kroz koji će biti predstavljeni čuveni istorijski Sirmijum, ali i sada već poznate biciklističke i pešačke rute, manastiri koji pripadaju gradu, reka Sava, kao i rečna plaža nadaleko poznata i to je jedna od ključnih tački kad je reč o prirodi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *