DANI KRAJOLIKA ODRŽANI NA ZASAVICI

Gradske vesti

U sklopu projekta ADRILINK – Interpretacijska mreža jadranskog krajolika, koji sprovodi Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica uz podršku lokalne samouprave, za vikend su u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica održani Dani krajolika, koji predstavljaju deo mreže sličnih međunarodnih događaja čija je svrha stvaranje zajedničke vizije krajolika kao pokretača lokalnog razvoja mediteransko-jadransko-jonske ekonomije, a koji će paraleno biti održani
u sedam zemalja Jadranske regije: Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Albaniji i Grčkoj.

– Veoma smo zadovoljni što je Sremska Mitrovica deo ovako značajnog međunarodnog projekta i što ćemo kroz njega uspeti da prevaziđemo sezonski karakter turističke ponude – rekao je direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica Dušan Drča.

Članica projektnog tima Svetlana Sabo istakla je da j cilj ovog i sličnih okupljanja koji slede, zajednička vizija krajolika kao pokretača lokalnog razvoja mediteransko-jadransko-jonske ekonomije, a projekat podrazumeva korištenje savremene informacijsko-komunikacijske tehnologije koja bi turistima trebala približiti nove destinacije i učiniti ih atraktivnijim, a sezonu dužom od uobičajene.

U kontekstu približavanja potencijala regije, i odabira najboljih primera krajolika koji će goste iz Srbije i iz celog sveta motivisati da dolaze tokom cele godine, za više od 100 direktnih učesnika, saradnika u turizmu i šire, održana su tri okrugla stola i jedna Plenarna konferencija na kojima su izlagali članica projektnog tima Svetlana Sabo, stručnjak za oblast turizma Dejan Veselinov, koji je učesnicima zajedno sa profesorom Aleksandrom Stanojlovićem, predstavio elemente lokalnog krajolika sagledane kroz prirodne i kulturne elemente, Dragana Marelj, predstavnica gradske
uprave i stručnjakinja za kategorizaciju objekata u turizmu, Anđelka Kodžo koja je govorila o ulozi i važnosti turističkih agencija u kreiranju itinerera i turističkih programa, i na kraju redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Zoran Đukanović, koji je učesnike okruglog stola približio konceptu alata za planiranje i identifikaciju pejzaža.

Nakon svakog okruglog stola, učesnici su svoja pitanja i predloge mogli da izlože u okviru otvorenog panela na kojem su izlagači davali odgovore na postavljenja pitanja i aktivno učestvovali u diskusiji. Na kraju događaja, i kao zaključak, učesnici su kroz upitnike za valorizaciju elemenata krajolika imali priliku da mapiraju najvažnije elemente krajolika sa krajnim ciljem postavljanja okvira za razvoj i promociju destinacije grada Sremska Mitrovica koja sa pravom čini deo veće i značajnije mreže jadranskog krajolika.

Kraj projekta 2022. godine biće obeležen otvaranjem interpretacijskog centra, koji će na jedinstven način predstavljati turističku ponudu grada i regije. Za više od 500 posetilaca SPR Zasavica, upriličeni su prigodni program, promocija turističke ponude grada Sremska Mitrovica, praćeni sadržajima za decu kao i kulturnim i zabavnim sadržajima.

Osim u Sremskoj Mitrovici, Dani krajolika biće održani u čitavoj jadranskoj regiji, a cilj im je stvaranje zajedničke vizije predela kao pokretača lokalnog razvoja mediteransko-jadransko-jonske ekonomije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *