UNAPREĐENJE KAPACITETA U OBLASTI UPRAVLJANJA OTPADOM ZAJEDNIČKI PROJEKAT SRBIJE I BOSNE I HERCEGOVINE

Gradske vesti

„Unapređenje kapaciteta javnih službi u oblasti upravljanja otpadom u prekograničnom regionu“ novi je projekat koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Otvarajuća konferencija održana je u Sremskoj Mitrovici, a prisustvovali su joj svi partneri na projektu: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ministarstvo za prostorno planiranje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Inspektorat Republike Srpske i Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Sam projekt podrazume poboljšanje kvaliteta rada inspekcijskih službi u pogledu zakonske regulative. Okrugli stolovi namenji inspekcijskim službama i nevladinom sektoru pomoći će da se približe institucije i da se u narednom periodu omogući efikasniji rad svih činilaca ovog značajnog projekta.

Isnstitut za zaštitu i ekologiju Republke Srpske, kao javno naučna-istraživačka institucija, partner je na projektu koji za cilj ima dobijanje potpune informacija o stanju životne sredine. Baze podataka o stanju zagađenja biće uvezane podacima iz Srbije i Republike Srpskoj, te će postojati razmena podataka o svim crnim tačkama zagađenja u Vojvodini, kao i u regiji Zvornik-Bijeljina.

Projekat je počeo sa realizacijom 5. aprila 2021. godine i trajaće 18 meseci, do 4. oktobra 2022. godine. Ukupni budžet projekta iznosi 516.938,13 evra, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 84,99 % ili maksimalno 439.345,71 evra. Glavni cilj projekta je poboljšanje održivog planiranja zaštite životne sredine i promocija biodiverziteta unapređivanjem javne službe (administracija, sistem inspekcije i nadzora) u vezi sa čvrstim otpadom i upravljanjem otpadnim vodama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *