SVE VIŠE NOVCA ZA UNAPREĐENJE PČELARSTVA U VOJVODINI

Poljoprivreda

– Danas potpisujemo 105 ugovora sa korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji AP Vojvodine u 2021. godini. Broj prijavljenih za ova sredstva namenjena unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini mnogo je veći nego ranijih godina, tačnije stiglo je preko 300 prijava, što ukazuje na sve veće interesovanje za ovu oblast. Namera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo jeste da za pčelarstvo u narednoj godini obezbedi više novca – najavio je sekretar Čedomir Božić u Privrednoj komori Vojvodine prilikom dodele ugovora vojvođanskim pčelarima.

Ukupna vrednost investicije je preko 47,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa oko pedeset odsto sredstava.

– U ovoj godini za unapređenje pčelarstva u Vojvodini dodeljeno je 25 miliona dinara. Današnjim ugovorima biće sufinansirana nabavka novih pčelinjih društava, opreme za pčelarstvo – novih košnica i kontejnera, kao i opreme za preradu i pakovanje pčelinjih proizvoda – podsetio je sekretar Božić i dodao da je najveći broj ugovora, ukupno 85, zaključen sa posebno prepoznatom kategorijom poljoprivrednih proizvođača kojima je dodeljeno 60 odsto ukupno prihvatljivih troškova investicije. Reč je o onim poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci žene i mladi do 40 godina ili se nalaze na području sa otežanim uslovima rada.

Sekretar Božić je ukazao na činjenicu da je sve više poljoprivrednika u našoj pokrajini koji se bave pčelarstvom, te da njihovi proizvodi imaju sve značajnije mesto na tržištu i u spoljnotrgovinskom bilansu.

On je naglasio da će uvećanje sredstava za ovu poljoprivrednu granu moći da iznosi do 10 miliona dinara, što će pčelari osetiti već sa prvim konkursom u februaru naredne godine. Božić je precizirao da je visina bespovratnih sredstava, po jednoj prijavi, u okviru današnjih ugovora bila maksimalno 300.000 dinara.

Sekretar je danas pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena ovoj oblasti bila što bolje upotrebljena, i kako bi se zajednički, na najbolji mogući način, unapredila ova sve profitabilnija poljoprivredna grana koja pokazuje ozbiljan potencijal.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *