APEL “VODOVODA”- “RACIONALNO KORISTITE VODU!”

Gradske vesti

Usled izuzetno visokih temperatura vazduha u proteklom periodu na teriotoriji Grada Sremska Mitrovica  drastično je povećana potrošnja vode. 

Prema informacijama iz JKP “Vodovod” Sremska Mitrovica, u tom periodu je u sistem vodosnabdevanja potisnuto nešto preko 720 000 metara kubnih vode, što je iznad višegodišnjeg proseka. 

U periodima izuzetno toplog vremena voda za piće koju isporučuje “Vodovod” nenamenski se koristila i to gotovo istovremeno za pranje dvorišta i poljoprivrednih mašina, zalivanje travnjaka, voćnjaka, povrtarskih kultura, i punjenje bazena.

Prema rečima Borislava Babića, direktora ovog mitrovačkog preduzeća u pet najkritičnijih dana krajem juna i početkom jula meseca, u takozvanim špicevima (od 20 do 21 sat) potrošnja je iznosila rekordnih 440 l/s. Ako se zna da je godišnji prosek dnevne potrošnje oko 230 l/s, može se zaključiti da je potrošnja udvostručena. 

Zbog prevelike potrošnje vode u prethodnom periodu došlo je do otežanog vodosnabdevanja u Čalmi i Divošu a određeni problemi nastali su i zbog sanacije rezervoara u Manđelosu.  Stanje je brzo  stabilizovano a iz “Vodovoda” poručuju da zaliha vode ima dovoljno i u selima i u gradu. 

S obzirom da nas očekuju novi talas vrućine, iz “Vodovoda” apeluju na svoje potrošače da racionalno koriste vodu i to samo za piće, održavanje lične higijene i osnovne životne potrebe. Svako drugo nekontrolisano korišćenje vode može da ugrozi stabilnost i kvalitet vodosnabdevanja. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *