NASTAVLJEN PROJEKAT RANOG OTKRIVANJA RAKA PLUĆA

Zdravlje

U poslednjih deset godina broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećao se za 12 odsto. Rak pluća je najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena.

Godišnje u Srbiji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. Ishodi lečenja su veoma nepovoljni, jer se ovaj tumor dugo razvija bez simptoma koji se javljaju u poodmakloj fazi, zbog čega je procenat izlečenja veoma mali.

Pokrajinska vlada je pokrenula projekat ranog otrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima.

Projekat se sprovodi na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Za 10 meseci trajanja ovog pilot-projekta u Novom Sadu, uz prekide zbog epidemije kovida 19, pregledana su 543 pacijenta i otkriveno njih osam sa karcinomom.

Ovom metodom obuhvaćene su visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od raka pluća, a svaka kutija cigareta oduzima 270 minuta života.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a u toku su završne aktivnosti da se projekat nastavi i sprovodi i na teritoriji cele Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *