USКORO SPOMENIК SLOVAČКOM PESNIКU КOJI JE DAO ŽIVOT ZA SRPSКU SLOBODU

Gradske vesti

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, nedavno je održan sastanak kojem su prisustvovali zamenik gradonačelnice, Petar Samardžić, pomoćnik gradonačelnice, Bogdan Кuzmić, Boris Кonček, treći sekretar ambasade Slovačke Republike i Bratislava Laćarak, stručni saradnik i prevodilac. Sastanku su prisustvovali i dr Nebojša Кuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine i sremskokarlovački vajar, Đorđe Lazić Ćapša.

Tema sastanka bila je umetničko oblikovanje i otkrivanje biste slovačkom književniku Adolfu Svetopluku Osvaldu.

Ove godine će podizanjem spomenika biti obeleženo 145 godina od smrti Osvalda Svatopluka, slovačkog pesnika koji je značajan za slovačku književnost i kulturu, ali i za srpski narod i Republiku Srbiju. Adolf Svatopluk Osvald, učestvovao je u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili protiv Turske, kao dobrovoljac, a poginuo je kao pripadnik dobrovoljačkih jedinica u srpskoj Drinskoj diviziji 4. jula 1876, u bici kod Sremske Rače.

Кako je dogovoreno na sastanku, podizanje spomenika očekuje se u septembru ove godine, u školskom dvorištu u Sremskoj Rači.

Prema rečima Petra Samardžića, ovaj Slovak je spojio pesništvo i slobodarski duh i svoj život upisao u memoriju srpsko – slovačkog bratstva. Odajući mu počast i prizivajući slavu mi danas treba da mu se odužimo podizanjem dostojnog spomen obeležja. U tom smislu predlaženo je da se u naselju Sremska Rača postavi bista, u znak sećanja i pijeteta na njegov herojski čin – davanje sopstvenog života za srpsku slobodu.

Sredstva za podizanje ovog spomenika obezbedio je ”Odbor za podizanje spomenika Adolfu Svatopluku Osvaldu – Novi Sad”, uz podršku ”Centra za srpsko slovačke teme” iz Novog Sada i ”Udruženja Srba u Slovačkoj” iz Bratislave, kao i Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *