PREDLOŽEN REBALANS POKRAJINSKOG BUDŽETA UVEĆAN ZA 3,71 MILIJARDU DINARA

Uncategorized

Pokrajinska vlada, na poslednjoj sednici kojoj je predsedavao Igor Mirović, predložila je rebalans pokrajinskog budžeta za 2021. godinu u obimu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara, odnosno 4,8 odsto u odnosu na aktuelni budžet.

Predloženim rebalansom kapitalni deo budžeta povećan je i iznosi 19,41 milijardu dinara. Budžet se povećava iz onog njegovog dela koji predstavlja najveći potencijal, a to su poreski prihodi – prihodi od poreza na zarade i poreza na dobit, što je najdirektniji pokazatelj stanja zaposlenosti, visine prosečnih plata i profitabilnosti privrede.

Predlog odluke o rebalansu upućen je Skupštini AP Vojvodine.

Za prevremnu otplatu javnog duga nastalog u vreme prethodne adminstracije, iz pokrajinskog budžeta biće usmereno 900 miliona dinara, čime će se znatno smanjiti opterećenje budžeta za 2022. i 2023. godinu.

Ovim rebalnsom predviđena su izdvajanja za kapitalne projekte pre svega, u oblastima, privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike.

Vodoprivrednim preduzećima biće usmereno 600 miliona dinara za investicione radove i održavanje vodnih mreža.

Za podsticaje privrednom i turističkom razvoju i podršku ženskom preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima, opredeljeno je ukupno 357 miliona dinara.

Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade očne klinike Kliničkog centra Vojvodine obezbeđeno je 310 miliona dinara.

Obezbeđen je i novac za početak radova na izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, kao i za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju tri doma kulture – u Velebitu, Golubincima i Lovćencu.

Ovim rebalansom, predviđena su i ulaganja za opremanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu nakon završetka druge faze radova koji se očekuju krajem septembra, kao i za sanaciju objekata i prostora koje koriste osnovne i srednje škole u AP Vojvodini.

Velika ulaganja predviđena su i za dogradnju i rekonstrukciju Doma za duševno obolela lica u Čurugu kao i za druge domove socijalnog staranja i ustanove socijalne zaštite koje vode brigu o deci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *