PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK ZA RAD NACIONALNIH SAVETA

Reportaže

Promocija Priručnika za rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Republici Srbiji predstavljen je u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine. Osnovna svrha Priručnika jeste da ponudi praktična uputstva i savete objedinjene na jednom mestu.

– Ovaj priručnik predstavlja dragoceno i nadasve korisno sredstvo nacionalnim savetima kako bi praktično primenjivali svoja ovlašćenja. Sekretarijat ima veoma uspešnu saradnju s nacionalnim savetima s teritorije AP Vojvodine i preduzima niz mera u pružanju podrške kako bi na što efikasniji način sprovodili svoje zakonom utvrđene nadležnosti, radi pune implementacije kolektivnih prava nacionalnih manjina koje žive na teritoriji AP Vojvodine. U poslednjih pet godina, Sekretarijat je za redovnu i razvojnu delatnost nacionalnih saveta izdvojio više od 300 miliona dinara – izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Žolt Sakalaš.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je Republika Srbija višenacionalna država što nije naša zasluga, nego je posledica istorijskih događaja, te da države koje su u toj situaciji mogu da odaberu različite putanje, jedna je putanja sukobljavanja, a druga je da se ta okolnost ne doživljava kao faktor rizika nego kao bogatstvo.

– Srbija je u zadnjih nekoliko decenija odabrala drugu putanju i ja sam ponosan na to što sam deo političkih aktera koji su tome doprineli, kao i na činjenicu da su ova zgrada i ova sala u proteklom periodu permanentno bili mesto na kojem se razgovaralo o ovoj temi. Ovih dana se navršava 12 godina od donošenja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, dogodine će biti kraj trećeg mandata nacionalnih saveta, te je ovo izvanredna prilika da se sumira sve ono što se može izvući kao zaključak i iskustvo. Ovaj priručnik je dragocen kako za članove današnjih nacionalnih saveta, tako i za buduće nacionalne savete, ali istovremeno predstavlja dokument koji možemo s ponosom pokazati evropskoj političkoj javnosti, kao dostignuće naše politike – poručio je predsednik Pastor.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog uočilo je potrebu da se neka od najvažnijih pitanja u vezi s radom nacionalnih saveta preciznije obrade, naglase i predstave na praktičan način, te je u okviru projekta Saveta Evrope i Evropske unije – Promocija različitosti i ravnopravnosti – sačinjen priručnik prema oblastima u kojima nacionalni saveti obavljaju svoja ovlašćenja.

– Društvo u Srbiji bogato je etničkom, jezičkom i kulturnom raznolikošću. Okvirna konvencija o nacionalnim manjinama pruža važne smernice da bi se postigla jednakost svih pripadnika nacionalnih manjina, a nacionalni saveti nacionalnih manjina igraju važnu ulogu u postizanju ovog cilja – rekao je Tobias Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu, uoči promocije.

Izradu Priručnika realizovalo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

– Priručnik predstavlja jasno uputstvo za lokalne samouprave koje širom Srbije primenjuju zakone donete u Narodnoj Skupštini, a za čiju primenu je nadležna Vlada Republike Srbije. Potrebna je živa reč nas koji smo alat, da budemo sigurni da se primenjuje i unapređuje zaštita nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na celoj teritoriji Republike Srbije. Zahvaljujući ovom priručniku, korisnici imaju jasniju sliku o tome kako se primenjuje Zakon o nacionalnim savetima i kako na najbolji način mogu da iskoriste njegov kapacitet – izjavila je ministarka Gordana Čomić.

Promociji Priručnika prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina koje imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine. Nakon predstavljanja, povedena je i diskusija u vezi s primenjivanjem uputstava i saveta koji su obuhvaćeni ovom publikacijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *