POČELE OBUKE U OBLASTI SOCIJALNE EKONOMIJE ZA PREDSTAVNIKE LOKALNIH SAMOUPRAVA

Društvo

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić pozdravio je danas predstavnike lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine – polaznike prve grupe obuka u oblasti socijalne ekonomije i preduzetništva, i istakao da je to početak aktivnosti u koje će one biti uključene kako bi se unapredila ta oblast.

Potpredsednik Ćurčić, koji je ujedno i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, izrazio je posebno zadovoljstvo što su jedinice lokalne samouprave uočile značaj ove teme, koja je deo prioriteta Evropske unije za period od 2021. do 2027. godine i ima direktan uticaj na smanjenje nezaposlenosti.

On je ukazao na to da je glavni cilj da se prošire znanja predstavnika lokalnih samouprava koji treba da budu podrška razvoju socijalnog preduzetništva na tom nivou.

– Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, kao jedan od značajnih ciljeva definisao je unapređenje socijalnog preduzetništva. Pokrajinska vlada je, u saradnji sa Klasterom socijalnog preduzetništva Vojvodine, organizovala ovu obuku za predstavnike lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine koji će se baviti ovim pitanjima. Reč je o oblasti koja nije dovoljno zastupljena u društvu i svesni smo činjenice da treba preuzeti obavezu u vezi sa aktivnostima koje će doprineti tome da se zajednica i nadležni senzibilišu za nju – istakao je potpredsednik Ćurčić.

On je izrazio uverenje da će ovaj vid stručne edukacije biti smernica za polaznike iz lokalnih samouprava širom Vojvodine da na najbolji način primene nova znanja u prepoznavanju socijalno odgovornih firmi i preduzetnika koji se mogu na pravi način uključiti u rešavanje ovih pitanja.

– Kada kažemo socijalno preduzetništvo, ne mislimo samo na firme za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica nego i na dostizanje nekih društvenih ciljeva. Svedoci smo da postoji realna potreba da se reše određeni društveni izazovi kao što su zapošljavanje onih koji teže dolaze do posla i određeni ekološki problemi, a da to bude na održiv i preduzetnički način – kazao je Ćurčić.

Socijalna preduzetnica Milica Rajačić iz Udruženja „Put jednog projekta“ istakla je da je socijalno preduzetništvo društveno odgovorno poslovanje, koje poslednjih godina razvijamo u našoj zemlji u okviru evropskih programa, ali i programa Republike Srbije bez obzira na to što zakon u ovoj oblasti još nije stupio na snagu.

– Pokrajinska vlada je prepoznala ovaj program i ima veliki broj sadržaja koji čine da osnažimo sve one koji treba da razvijaju socijalno preduzetništvo, da popunimo sve one kuće na selu koje su prazne i da razvijemo te male ekonomije svih onih koji čekaju, u ovom slučaju, samo na nas – istakla je Rajačićeva i dodala da u ovom procesu treba da se prepoznaju svi oni koji mogu da doprinesu svojim radom i aktivizmom kao i veliki deo građanskih inicijativa, u nevladinom sektoru ili u lokalnim samoupravama.

Projektni menadžer Siniša Tešić iz Klastera socijalnog preduzetništva Vojvodine istakao je da je socijalno preduzetništvo jedan od prioriteta EU, u cilju oporavka ekonomije nakon pandemije kovida 19.

– Obuka ima za cilj podizanje svesti u pogledu prepoznavanja socijalne ekonomije u lokalnim sredinama. U Evropskoj uniji 11 miliona ljudi je zaposleno u socijalnoj ekonomiji i očigledno je da socijalno preduzetništvo predstavlja potrebu savremenog društva – naglasio je Tešić.

Pomoćnik predsednika Opštine Šid Nebojša Ilić rekao je da ova oblast traži odgovornost svih nas, ali pogotovo onih koji rade u javnom sektoru.

– Ovde je reč o javnom interesu, ali isto tako i o temi značajnoj za lokalne samouprave. Mi znatno kasnimo u ovoj oblasti, ali uskoro treba da dobijemo ozbiljan zakon koji će je regulisati. Verujem da ćemo u tom kontekstu početi da se razvijamo i da će i one nevidljive grupe moći da se ostvare u partnerstvu sa socijalnim preduzetnicima i državom – istakao je Ilić.

Uspešan rad polaznicima obuke poželeo je i direktor Edukativnog centra Aleksandar Ašonja. Obuke za 45 odabranih predstavnika lokalnih samouprava koji su zaduženi za pitanja iz oblasti privrede u svojim sredinama biće održane u periodu od 24. do 26. novembra novembra u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *