EVIDENTIRANA DVA NOVA ZIMOVALIŠTA SOVA

Reportaže

Neformalna grupa „Sremski sovići“ realizuje projekat „Zajedno za Sove“ u okviru projekta „Zeleni inkubator“, koji zajedno sprovode Mladi istraživači Srbije, Beogradska otvorena škola i Inženjeri zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Neformalnu grupu čine predstavnici građana koji pre svega vole prirodu i sove, a ujedno su aktivni u organizacijama civilnog društva koje deluju na teritoriji našeg grada (Ruralni Centar Sova, Pokret Gorana Sremska Mitrovica, Društvo za zaštitu proučavanje ptica Srbije, HabitProt, Ribilovačko udruženje Karaš).

Konkretan rezultat našeg projekta je predat dokument sa valorizovanim podacima o svim zimovalištama Utine na teritoriju urbanog i ruralnog područja Sremske Mitrovice, ruralnih teritorija oko SRP Zasavice, Vognja i Šida, predate Zavodu za zaštitu prirode. Tokom terenskih aktivnosti smo obišli ukupno 40 lokacija, evidentirali prisustvo ukupno 25 zimovališta od kojih su dva nova u Jarku i Šuljmu. Očekujemo da će Zavod izaći na teren i zaštiti zimovališta.

Tokom projekta snimljen je film kratke forme koji smo promovisali putem medija, radionica i jutube kanala RC SOVA na kome je imao ukupno 220 prikaza, (na dan 5.12.2021) i emotivan je na 10 radionica sa učenicima osnovnih škola Dobrosav Radosavljević Narod u Ravnju, Zasavici i Mačvanskoj Mitrovici.

Za vreme trajanja projekta smo uradili info letak (deljen tokom radionica i obilazaka terena) i formirali fb stanicu Zajedno za Sove  za koju je 297 osoba označilo da im se sviđa i isto toliko da prati aktivnosti na stranici. Ukupan domet objava na stranici bio je 324.

Povod za ovu akciju bilo je sečenje krošnji stabala  na kom zimuju sove, u selu Noćaj. Naime sečenje krošnji se dogodilo usled redovnog održavanje elektro mreža i bilo je u skladu sa zakonom i saznanjima Zavoda i  JLS. Kontaktirali smo JLS i nadležne inspekcije i dobili sledeće informacije:  Uprkos našem dugogodišnjem volonterskom radu na praćenju stanja i brojnosti populacija Sova u urbanom i ruralnom području Sremske Mitrovice, izostaje adekvatna komunikacija sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije pa se ovakve situacije mogu desiti (i dešavale ranije u selima Laćarak, Martinci, Grgurevci pa i centru Sremske Mitrovice). Da bi se  izbegle slične situacije, kontaktiran je Zavod i upravo kao rezultat razgovora sa Nikolom Stojnićem (ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode) napisan je predlog projekta tokom kojeg ćemo obići teren, zabeležena zimovališta sova, uraditi opise, uzeti gpskordinate popisati ukoliko sada i koliko ima sova, a zatim uraditi dokument i predati  Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode.

Recimo i to da je od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji. Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećimsferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnims redstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *