SRPSKA DIJASPORA DONIRALA VIŠE OD 1,33 MILIONA EVRA U HUMANITARNE SVRHE U SRBIJI

Društvo

Do novembra meseca u 2021. godini srpska dijaspora je donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji. Znajući da najveći broj donacija već tradicionalno bude najveći u decembru, očekivano je da ukupne donacije dijaspore za 2021. godinu budu veće.

Kao i prethodnih godina, većina donacija je bila namenjena pojedincima i ugroženim porodicama, dok je najveći deo ukupne donirane sume bio namenjen organizacijama civilnog društva i javnim institucijama. Interesantan je i porast strateških davanja u odnosu na jednokratna, 75 odsto od ukupne donirane sume u poređenju sa 47 odsto pre dve godine.

Najviše novčanih donacija tokom 2021. godine došlo je od pripadnika dijaspore koji žive u Nemačkoj, SAD i Australiji. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja organizacije Catalyst Balkans, koja su predstavljena na panel diskusiji „Filantropija nema granice“ koju je organizovala Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

– Mnogi od vas znaju da je filantropija temeljni princip američke kulture i drago mi je što srpska dijaspora u Americi nastavlja da neguje tu zajedničku vrednost i ovde. Da bi se još više ohrabrila kultura davanja, trebalo bi da Srbija usvoji politiku podsticaja. U zemljama gde živi, a pogotovo u Sjedinjenim Državama, srpska dijaspora obično uživa poreske olakšice za donacije. To znači da im je lakše da doniraju tamo gde žive, nego u zemlji iz koje su došli. Za Srbiju je to ogromna, ali propuštena prilika – rekao je Entoni F. Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

– Ključnu ulogu u razvoju naše zemlje igra srpska dijaspora. Ja želim lično da se zahvalim svim našim partnerima i prijateljima iz dijaspore što su uvek uz nas i što su deo našeg tima koji pomaže ljudima u Srbiji – rekao je Vlade Divac, naš istaknuti košarkaš i osnivač Fondacje Ana i Vlade Divac.

On je takođe čestitao USAID-u 20 godina rada na razvojnim aktivnostima u Srbiji. Jedan od najvažnijih strateških partnera Fondacije je američki narod koji predstavlja USAID, i koji već 20 godina u Srbiji podržavaju razvojne i humanitarne projekte.

Panel diskusija „Filantropija nema granice“ okupila je učesnike iz Srbije kao i iz SAD, Nemačke, Kanade, Čilea, Australije i drugih zemalja koji su diskutovali o uključivanju i saradnji neprofitnih organizacija iz Srbije sa srpskom dijasporom u humanitarnim aktivnostima.

– Na nama je velika odgovornost da budemo dostojni naslednici onih koji su u 19. i 20. veku po Beogradu zidali zadužbine i nema ni jednog razloga da u našoj generaciji ne učinimo i korak dalje pogotovu u povezivanju srpskih dobročinitelja sa maticom ali i u davanju olakšica i podsticaja. U narednom periodu razgovaraćemo na koji način da izađemo u susret nastojanjima da se i kroz normativne olakšice podstaknu dobročinioci – rekao je Marko Đurić, ambasador Srbije u Vašingtonu.

Tokom panel diskusije je važnost medija u dijaspori istaknuta kao osnovni faktor u očuvanju srpske baštine, jezika i tradicije među novim generacijama Srba u dijaspori. Medijima u dijaspori je trenutno neophodna pomoć u povećanju svojih kapaciteta za praćenje marketinških i tržišnih trendova, kao i za unapređenje svog finansijskog stanja i razmene programskog sadržaja. Osnivanje nove onlajn platforme za razmenu programa među medijima u dijaspori je predloženo kao jedno od rešenja problema koje bi doprinelo i boljem umrežavanju medija u dijaspori i razmeni znanja i iskustava.

– Mlade generacije naših ljudi u dijaspori imaju problem sa učenjem srpskog jezika. Mediji u dijaspori su od kritične važnosti u ovom slučaju, a njima je neophodna naša pomoć kako bi funkcionisali u svojim punim kapacitetima – rekla je Dragana Živojnović, novinarka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.