DANI RUSKE KULTURE OTVORENI U GALERIJI “LAZAR VOZAREVIĆ”

Gradske vesti

Ove godine navršava se 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca koji su pomagali u Srpsko-turskom ratu. Fotografije i ilustracije hrabrih dobrovoljca, koje je predvodio Mihail Černjajev, deo su izložbe „Povratak generala”, postavljene u okviru manifestacije “Dani ruske kulture” koja je otvorena u sremskomitrovačkoj Galeriji “Lazar Vozarević”.  Dane ruske kulture, petu godinu zaredom, organizuje Istorijski arhiv „Srem” uz podršku Grada Sremska Mitrovica, u saradnji sa nekoliko udruženja i institucija.

Obeležavajući 1876. godinu  kada je na hiljade ruskih dobrovoljaca, pod vođstvom generala Mihaila Černjajeva, došlo u Srbiju da pomogne u oslobađanju Balkana od osmanskog ugnjetavanja otvorena je izložba Istorijskog muzeja Rusije iz Moskve, Istorijskog muzeja Srbije, Ruskog doma, Ministarstva kulture Rusije i Ministarstva kulture u Srbiji.

Izložba sadrži fotografije, ilustracije, dokumentaciju iz ličnog fonda generala Aleksandra Čenjajeva koji se čuva u Istrorijskom muzeju u Kremlju i koji je imao ključnu ulogu na frontu, ali i na polju propagande i čije se zasluge u Srbiji pamte i danas

Tokom Dana ruske kulture i to od 15. do 25. januara, publika će moći da čuje predavanja o srpsko-ruskim odnosima i kulturnim vezama, da prisustvuje predavnju o Simeonu Piščeviću, vidi filmove i čuje nastupe horova.

izvor: Sirmiuminfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *