POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJNE POLICIJE SE NASTAVLJA

Društvo

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin apelovao je na vozače da poštuju saobraćajne propise i ponašaju se odgovorno u saobraćaju.

Vulin, koji je sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Duškom Pešićem obišao patrolu saobraćajne policije koja u sklopu međunarodne akcije vrši pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa, istakao je da će saobraćajna policija nastaviti sa pojačanom kontrolom saobraćaja i akcijama usmerenim na poboljšanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Smrt u saobraćaju može i mora da se izbegne. Vežite pojas, usporite, nemojte da pijete, nemojte da koristite narkotike. U odnosu na prošlu godinu, za 75 odsto je povećan broj otkrivenih vozača koji voze pod dejstvom narkotika. Nema opravdanja za alkohol, za drogu, nema opravdanja da ne vežete pojas, da ne vežete pojas svom detetu. Nema opravdanja za smrt u saobraćaju, poručio je ministar.

Lakićević je ukazao na to da je za prvih pet dana sprovođenja ove akcije na putevima u Srbiji saobraćajna policija kontrolisala 10.510 vozača teretnih vozila, od kojih je zbog prekršaja sankcionisano približno 7.000, dok je od 1.027 vozača autobusa sankcionisano 450.

Kontrola komercijalnih vozila sprovodi se tri puta godišnje – u februaru, julu i oktobru, ali se kontrola ovih vozila obavlja neprekidno tokom čitave godine, naveo je on i dodao da smo prošle godine imali više od 152.000 sankcionisanih vozača komercijalnih vozila.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je ukazao na to da se od 14. do 21. februara, s obzirom na to da su đaci na raspustu, očekuje pojačana frekvencija, posebno ka turističkim centrima.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima, a posebno da poštuju saobraćajne propise, signalizaciju i znake koje daju policijski službenici, kao i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima i stanju kolovoza, rekao je Lakićević.

Pešić je upozorio na to da saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila velikih masa i dimenzija za posledicu imaju teško povređene i poginule i da u 80 odsto slučajeva u njima stradaju vozači putničkih automobila, pešaci, biciklisti, motociklisti.

On je precizirao da 27 odsto svih poginulih u saobraćaju nastrada u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu posledice, važno je da napravimo sistem koji će eliminisati greške profesionalnih vozača. Srbija je važan iskorak napravila 2019. godine uspostavljanjem osnovne obuke za one koji prvi put postaju profesionalni vozači i periodične obuke za vozače koji to već jesu.

Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedničkim kampanjama konstantno ističu važnost odgovornog ponašanja i poštovanja saobraćajnih propisa, vremena vožnje i brzine, korišćenja sigurnosnog pojasa i opasnost od upotrebe mobilnih telefona tokom vožnje, naglasio je Pešić.

On je istakao da svim aktivnostima kontrole saobraćaja Ministarstvo unutrašnjih poslova šalje jasnu poruku vozačima da će biti kontrolisani i ako ne poštuju propise, otkriveni i sankcionisani.

Od početka godine u Srbiji je u saobraćajnim nezgodama poginulo 53 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *