SAJAM ZAVIČAJA U NOVOM SADU

Društvo

U Master centru Novosadskog sajma, u organizaciji Pokrajinske vlade i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, otvoren je treći „Sajam zavičaja“, koji je ove godine okupio više od stotinu izlagača.

Otvarajući sajam, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je broj izlagača i posetilaca koji je iz godine u godinu sve veći jasan pokazatelj da, uprkos turbulentnim vremenima, manifestacije koje promovišu zajedništvo srpskog naroda širom regiona opstaju i imaju sve jači odjek.

– Osim očuvanja tradicije, zajedništva i nacionalnog identiteta, program svih naših susreta obogaćen je namerom da se unapredi saradnja sa svim činiocima srpske zajednice, u oblastima privrede, kulture i turizma – poručio je Sofić. On je naglasio da će Pokrajinska vlada nastaviti da bude oslonac projektima zajedništva i saradnje i najavio podršku kroz finansiranje projekta Srpske kuće u Beranama, koja će biti mesto okupljanja srpskih organizacija iz Crne Gore, kao i sufinansiranje izgradnje proizvodnih hala u opštini Milići u Republici Srpskoj.

Resorni sekretar ocenio je da su ovakve manifestacije idealna prilika da se zajednički sagleda aktuelno stanje, mogućnosti saradnje, primeri dobre prakse i načini finansiranja i poslovanja na tržištu.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regonu Duško Ćutilo naveo je da je osnovni cilj manifestacije promocija zajedništva, sabornosti i solidarnosti, te prilika da ono što su nam naši preci ostavili sačuvamo i našim potomcima prenesemo u nasleđe. On je istakao da je sajam jedinstvena prilika da se na jednom mestu okupe institucije iz Srbije i regiona, da se međusobno povežu i upoznaju.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević rekla je da ovu tradicionalnu manifestaciju doživljava kao sajam kulture i čuvanja našeg kullturnog nasleđa, jer to jeste naš identitet, naša tradicija i vera, koja upravo na ovaj način, kao sajam zajedništva, pokazuje jedinstvo srpske kulture.

Pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović podsetio je na to da je Novi Sad krajem septembra potpisao Sporazum o saradnji sa Istočnim Sarajevom, što je, kako je rekao, još jedna zvezdica u širokom spektru bratimljenja i pokazatelj koliko smo okrenuti saradnji, ne samo sa našim prekodrinskim narodom, nego i sa svim narodima dobre volje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *