INVESTICIJA U ADAŠEVCIMA POTVRDA DOBRE EKONOMSKE SARADNjE SA MAĐARSKOM

Ekonomija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto prisustvovali su danas svečanom polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike stočne hrane UBM grupacije u Adaševcima.

Vučić je tom prilikom istakao da u poslednjih deset godina Srbija i Mađarska imaju veoma prijateljske odnose, koji se ogledaju u ekonomskim pokazateljima, budući da je naša zemlja u poslednjih deset godina dva i po puta uvećala trgovinsku razmenu sa Mađarskom.

Mađarska nam je pre deset godina bila 11-12 spoljnotrgovinski partner, a danas, sa 2,4 milijarde evra trgovinske razmene, postaje peti, rekao je on i ocenio da je jedan od najzaslužnijih za to premijer Mađarske Viktor Orban.

Predsednik Srbije je istakao da je ponosan na partnerstvo sa Mađarskom, koja je gotovo uvek na strani Srbije i pomaže joj po svakom pitanju u Briselu kada se govori o vitalnim interesima Srbije.

Sijarto je ocenio da su Srbi i Mađari narodi koji znaju značaj mira i pokazali su da se iz odnosa opterećenih istorijskim događajima može preći na odnose partnerstva, prijateljstva i dobre ekonomske saradnje.

On je rekao da Mađarska i Srbija mogu da budu ponosne na uzorne prijateljske odnose, od kojih su profitirale ekonomije dveju zemalja jer stimulišu jednu drugu, pomažu se i doprinose energetskoj bezbednosti.

Ponosni smo što sa investicijama mađarskih preduzeća možemo da doprinesemo ekonomskom razvoju Srbije, kao i na to što smo u okviru ekonomske podrške privredi u Vojvodini pomogli 14.000 preduzeća, naglasio je ministar, dodavši da je odnos dveju zemalja primer uspešne saradnje, što i potvrđuju ova ulaganja u Adaševcima.

Sijarto je najavio da će se u fabrici u Adaševcima proizvoditi više od milion tona stočne hrane na godišnjem nivou, što će omogućiti izvoz i biće time profitabilan posao za obe ekonomije.

Ukupan budžet ove investicije je 24.424.000 evra, od kojih je 13.740.000 evra za pogon za mešanje stočne hrane, a 10.684.000 evra za uređenje zemljišta, dodatne objekte, razvoj infrastrukture i projektovanje.

Investicioni program podržava Vlada Mađarske u iznosu od 6,3 miliona evra, dok Vlada Srbije obezbeđuje 2,5 miliona evra.

UBM grupa je na mađarskom tržištu vodeća kompanija za proizvodnju stočne hrane, koja je u potpunom mađarskom vlasništvu, a bavi se proizvodnjom i distribucijom stočne hrane, kao i trgovinom sirovina za njenu proizvodnju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *