MIROVIĆ: 61,6 MILIONA DINARA ZA AKTIVNOSTI NACIONALNIH SAVETA U VOJVODINI

Društvo

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore vredne 61,6 miliona dinara za sufinansiranje delatnosti 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina radi unapređenja manjinskih prava na teritoriji Pokrajine, istakavši da je očuvanje zajedništva za Vojvodinu ključni prioritet.

– Ovo je važan događaj jer na ovaj način iskazujemo našu privrženost zajedništvu, solidarnosti i uvažavanju prava nacionalnih manjina, i pokazujemo da na najkonkretniji način pomažemo realizaciju projekata i programskih aktivnosti nacionalnih saveta – izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, većinski srpski narod i nacionalne manjine koje zajedno žive – uvek, a posebno u teškim vremenima – moraju čuvati zajedništvo i unapređivati ga.

– Bez zajedništva teško da bismo postigli uspehe koje Vojvodina beleži proteklih godina – na ekonomskom planu i razvoju lokalnih sredina. Jedan od najvažnijih zadataka za Pokrajinsku vladu jeste upravo podrška radu nacionalnih saveta naconalnih manjina kako bismo zajedno očuvali jezik, pismo, kulturne sadržaje, informisanje i obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, i to ćemo raditi i u vremenu koje je pred nama – rekao je Mirović.

On je podsetio na to da je Pokrajinska vlada proteklih godina bila veoma aktivna i u vezi sa izgradnjom i rekonstrukcijom objekata koje koriste kulturne ustanove manjinskih zajednica, u finansiranju sadražaja iz oblasti izdavaštva, kao i u rešavanju drugih pitanja od značaja za nacionalne manjine u lokalnim sredinama.

Ugovore su dobili nacionalni saveti mađarske, slovačke, hrvatske, rumunske, rusinske, romske, crnogorske, bunjevačke, makedonske, ukrajinske, nemačke, češke, egipatske, aškalijske, grčke, ruske i poljske nacionalne manjine.

– Višegodišnja praksa da Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice dodeljuje novčana sredstva za realizaciju godišnjih aktivnosti nacionalnih saveta dokaz je posvećenosti Pokrajinske vlade i Sekretarijata u očuvanju i unapređivanju položaja nacionalnih manjina u Pokrajini – izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i resorni sekretar Žolt Sakalaš.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *