SVETSKI DAN BUBREGA OBELEŽEN I U SREMSKOMITROVAČKOJ BOLNICI

Gradske vesti

Danas se širom sveta obeležava 10. mart- Svetski dan bubrega

Hronična bolest bubrega je veoma česta, od 1 od 10 odraslih ljudi širom sveta je ima, a ako se ne otkrije i ne leči, može biti smrtonosna. Rano otkrivanje omogućava zbrinjavanje i lečenje bolesti kako bi se sprečila smrtnost. 

Ove godine, fokus je na naporima da se poveća informisanost i svest o zdravlju bubrega.

U odeljenju hemodijalize Opšte bolnice Sremska Mitrovica, ovaj dan obeležen je u saradnji sa gradskim Udruženjem bubrežnih invalida, druženjem i prigodnim koktelom, a u skladu sa važećim epidemiološkim merama. Prisutnima je podeljen je novi broj časopisa „Nefro“, nakon čega je organizovano i druženje u bilijar klubu.

Predsednica Udruženja i medicinska sestra u odeljenju hemodijalize Violeta Srbljanin, zahvalila je, pre svega, svim zaposlenim lekarima i medicinskim sestrama i tehničarima bolnice koji ovde rade, na istrajnosti i požrtvovanju u lečenju dijaliznih pacijenata, naročito za vreme trajanja epidemije Кovid 19 virusa, i naglasila da je tokom protekle dve godine urađeno oko 31.300 dijaliza, a od tog broja preko 5.000 dijaliza pacijenata sa potvrđenim korona virusom.

„ Bez pomoći društvene zajednice i pojedinaca bilo bi teško obezbediti bolje uslove i konfor za pacijente, te se na današnji dan zahvaljuemo svima koji pomažu”, istakla je Violeta Srbljanin, i dodala da je Grad Sremska Mitrovica obezbedio televizore, Opština Šid dva klima uređaja, zajednica Mormona tri kreveta sa dušecima, aspiratore, defibrilatore, monitore, dizalice, 100 kompleta posteljine, kompanija Elmer obezbedila je vagu za merenje telesne težine, a Adventistička crkva instalacioni propratni materijal.

Obeležavanju Dana bubrega, ispred menadžmenta mitrovačke bolnice, prisustvovala je Gordana Pavlović, glavna sestra i tom prilikom podsetila da je edukacija zaposlenih jedna od najvažnijih karika za uspešno vođenje i lečenje dijaliznih pacijenata, čemu ustanova posvećuje posebnu pažnju. 

Pavlović je čestitala zaposlenima na izuzetnom naporu u savladavanju novih protokola u radu sa kovid pacijentima, u nadi da će takva posvećenost ostati u svima koji ovde rade.

Obeležavanju Svetskog dana bubrega prisustvovale su i Slađana Mirčeta i Milica Živanović ispred gradske Uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *