POKRAJINSKA PRIZNANJA „MILUTIN MILANKOVIĆ“ I „PAVLE JOVANOVIĆ“ PROF. DR MOMIRU MIKOVU I GORDANI ĐURĐEVIĆ DIMIĆ

Društvo

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ za 2021. godinu jeste doktor medicinskih nauka i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Momir Mikov, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ glumica Gordana Đurđević Dimić, jednoglasno je odlučila Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja.

Profesora Mikova, za izuzetan doprinos nauci, za dobitnika Priznanja „Milutin Milanković“ predložio je prof. dr Velibor Vasović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. U obrazloženju odluke Komisije se, uz ostalo, navodi da je prof. dr Momir Mikov specijalista kliničke farmakologije, koji je otkrio i patentirao hipoglikemijsko i hipolipemijsko dejstvo derivata žučnih kiselina kao prvi u svetu, objavio više radova iz te oblasti i time doprineo razumevanju uloge žučnih kiselina u tretmanu dijabetesa. Osnivač je dve naučnoistraživačke grupe, koje izučavaju žučne kiseline kao antidijabetike i modifikatore resorpcije, i to jedne kod nas, a druge na Novom Zelandu, koje međusobno sarađuju. Dobitnik je brojnih domaćih i stranih priznanja i nalazi se među najcitiranijim naučnicima u svetu u 2021. godini.

Gordanu Đurđević Dimić, za poseban doprinos umetničkom stvaralaštvu, za dobitnika priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića, predložilo je Srpsko narodno pozorište. Glumu je završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Komisija je u obrazloženju odluke navela da je Gordana Đurđević Dimić glumila u velikom broju pozorišnih predstava, na filmu i televiziji, te da je dobila brojne nagrade i priznanja za svoj rad, poput Zlatne medalje „Jovan Đorđević“, „Nušićeve nagrade“ za životno delo, Nagrade „Žanka Stokić“, šest godišnjih nagrada SNP-a, Sterijine nagrade, Nagrade „Predrag Tomanović“, kao i više nagrada na susretima vojvođanskih pozorišta. Zauzima istaknuto mesto u dramskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta.

Dobitnicima će pokrajinska priznanja „Milutin Milanković“ i „Pavle Jovanović“ biti uručena 16. maja, na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 174. godišnjice Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Komisiju koja je donela odluku o priznanjima čine profesori Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), Agota Vitkai Kučera i Pavle Budakov, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, glavni i odgovorni urednik lista „Dnevnik“ Nada Vujović i naš legendarni odbojkaš Slobodan Boškan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *