MITROVČANI USPEŠNI NA HORSKOM FESTIVALU U BIJELJINI

Gradske vesti

Nakon dvogodišnje pauze usled situacije sa Кovidom, SPD “Srbadija” iz Bijeljine (Republika Srpska) uspelo je da pripremi i uživo realizuje 21. Horski festival “Majske muzičke svečanosti” u periodu od 13. do 15. maja 2022. godine, na radost 32 horska ansambla iz 25 gradova regiona.

Prema rečima Jovanke Ivanić, iz mitrovačkog hora “PoliFonika”, bila je ovo prilika da se ponovo okupe horski pevači iz različitih krajeva regiona, da se nadmeću u 7 različitih kategorija ali, pre svega, da se druže, razmenjuju notni materijal, uživaju u kvalitetnim izvođenjima, uz interesantne koreografije i u atmosferi prepune sale da prisustvuju završnoj dodeli diploma u sali Кulturnog centra Bijeljina.

Iz Sremske Mitrovice učestvovala su 4 horska ansambla i vratili se u naš grad sa čak 3 zlata i jednim srebrom. 

Muzičku školu “Petar Кrančević” predstavljali su hor osnovne škole i hor  srednje škole “Кrančević”. Oba hora su ovenčana zlatom, a za to su zaslužne dirgentkinje Isidora Skuratović (hor OMŠ) i Jovanka Ivanić (hor SMŠ).

smart

“Horu osnovne muzičke škole je ovo prvo učešće van granica države i prvo zajedničko putovanje posle duže pauze. Deca su jako srećna zbog toga a nagrada ih motiviše da nastave vredno da rade i da predstavljaju svoju školu i grad u najboljem svetlu”, rekla je Isidora Skuratović.

Pored ovih horova, naš grad su predstavljali i hor “PoliFonika” udruženja “Bingo”, koji vodi Jovanka Ivanić, i hor “Arodisi” udruženja lepih umetnosti Arodisi, koji vodi Isidora Skuratović. 

Polifonika je nosilac srebne medalje u kategoriji kamernih mešovitih horova, dok se hor Arodisi okitio zlatom u kategoriji ženskih ansambala. 

Prof dr Desanka Trakilović (Bijeljina), prof dr Dragana Sarajlić (Požarevac), docent dr Jelena Trakilović (Bijeljina), prof dr Biljana Jeremić (Sombor) i mg Mladen Matović (Banja Luka) bili su članovi žirija zahvaljujući čijoj odluci je naš grad bogatiji za 3 zlata i jedno srebro. 

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, koji je svečano zatvorio festival, istakao je da Gradska uprava Bijeljina sa ponosom podržava ovaj festival, jer veruje da su ovakvi događaji važni za društveni i svaki drugi razvoj lokalne ali i šire zajednice.

Uz zahvalnost naših sugrađanki na podršci koju su imale iz sremskomitrovačke Gradske uprave, nadamo se da će se uskoro i Sremska Mitrovica moći pohvaliti jednim festivalom horske muzike. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *