IZLOŽBU „KUĆERAK U SREMU“ U MUZEJU SREMA MOŽETE POGLEDATI DO 15. AVGUSTA

Gradske vesti

U Muzeju Srema otvorena je izložba „Kućerak u Sremu“, koja za cilj ima prezentovanje unutrašnjosti stare sremske kuće sa početka 20. veka. Usled velikih promena u poslednjih stotinu godina u kulturi stanovanja, javila se ideja da se dočara duh i predstavi sva lepota jedne tadašnje kuće koja je za prostore Srema od velikog značaja.

Tokom svečanog otvaranja prisutnima su se obratili autori izložbe Ružica Španović i Jovana Truvunović, direktor Muzeja Srema Andrija Popović i zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Samardžić se zahvalio svima koji su uzeli učešće u organizaciji ove dragocene izložbe. Kako je istakao, prva asocijacija kada se spomene istorija Sremske Mitrovice je Sirmijum, što je opravdano i prirodno, jer Mitrovica s pravom mnogo duguje svom antičkom pretku, ali u značajnoj meri mu se adekvatno i odužila – kroz restauraciju, rekonstrukciju i zaštitu materijalnih dobara iz doba Sirmijuma, ali i kroz brojne programe i manifestacije. Sa druge strane je tradicionalni Srem, kako ga je nazvao, odnosno Srem od pre 100 do 150 godina, koji je nepravedno ostao skrajnut i oni koji danas žive u Sremu i Sremskoj Mitrovici nisu mu se dovoljno i na adekvatan način odužili. Iz tog razloga su događaji poput izložbe „Kućerak u Sremu“ značajni i vredni i nešto što je godinama nedostajalo našem gradu.

Vredni muzejski radnici su uspeli da na realističan način predstave enterijer sremske kuće, koja je i simbol i sinonim za porodicu, koja je osnovna ćelija i pokretač razvoja društva. Prema rečima Samardžića i današnja Mitrovica se razvija na temeljima koje su postavili ljudi koji su živeli upravo u kućama koje su predstavljene u mitrovačkom muzeju.

On je pozvao Mitrovčane da posete izložbu koja je otvorena do 15. avgusta, a organizatore da u budućnosti više i češće organizuju postavke na temu tradicionalnog Srema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *