GENERACIJA UČITELJA PROSLAVILA 50 GODINA MATURE

Obrazovanje

Davne,1972.godine sremskomitrovačka Učiteljska škola je iznedrila jednu divnu generaciju, prelepih četrdesetak devojaka koje su s ponosom šitili i čuvali Bora, Šarče i Kolja, generaciju dobrih drugara, budućih učitelja.

Učenici 5-1 i 5-2 odeljenja uspešno su zakoračili u budućnost ispraćeni budnim okom direktora Tomaševića, razrednica Zage i Živadine, profesora Nebrigića, Spajića, Grabovca, Mišića, Ješićke, Kutuzovke, mladost puna poleta, spremna da budu dobri učitelji, da vole i ponosno vaspitavaju mlade naraštaje.

Ovoga maja, pedeset godina kasnije, ista ta generacija se sa radošću okupila da evocira uspomene, sa tugom sete onih kojih nema, ispričaju svoje priče. A priča je bilo…

Ostavili su oni traga u  ovom gradu. Izveli generacije, vaspitavali stotine divnih mališana, usmeravali ih da i oni postanu dobri ljudi, uspešni radnici, lekari, ekonomisti, novinari, pravnici, učitelji…

Mnogi će se setiti svojih vaspitačica Lilje, Branke, Milice, Smiljke, Zorice, Božice, Milanke, svojih učiteljica Anđe, Doste, Jelice, Nade, učitelja Bore, profesorica Vere i Jelice. Neki su svoj radni vek proveli u Nišu, Rumi, Bosni i Hrvatskoj.

Sada, posle 50 godina na skupu u Sremskoj Mitrovici družili su se i sa radošću prisetili svoje mladosti, zgoda i teškoća tokom petogodišnjeg školovanja, nezaboravnih trenutaka sa  ekskurzija, a i svoje pesme:

“Naša kola na uglu ulice, u nju idu sve lepe curice, one nose crvene kecelje i kragnice od sifona bele”. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *