UNAPREĐENJE SISTEMA UPRAVLJANJA OTPADOM U SREMSKOJ MITROVICI

Gradske vesti

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović obišla je danas, povodom početka projekta primarne separacije otpada u domaćinstvima u Sremskoj Mitrovici i otvaranja Evropske zelene nedelje, liniju za separaciju otpada u okviru Regionalne deponije Srem–Mačva.

Vujović je regionalnu deponiju obišla zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, ambasadorkom Kraljevine Švedske Anikom Ben David, ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnicom Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović.

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem–Mačva, Pančevo i Pirot”, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske.

U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujović je izrazila zahvalnost evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Ona je navela da će implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšati upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine.

Prema njenim rečima, pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti, koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima, pri čemu su donirani i plavi i žuti kontejneri, koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada.

Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji, rekla je ona, najavivši i proširenje regionalne deponije Srem–Mačva, kao i dodatno opremanje.

Ministarka je, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU, rekla da će uskoro biti potpisan ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije “Sovljak” u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada, koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima, istakla je ona.

Intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija i imaćemo rezultat od 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Važno je da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je neophodan i kontinuirani rad na podizanju svesti građana da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi, dodala je ministarka.

Vujović je pozvala građane Sremske Mitrovice, ali i Šapca, Šida i Bogatića, da iskoriste mogućnosti projekta koji je danas pokrenut i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *