DAN POLJA STRNIH ŽITA ODRŽAN U ORGANIZACIJI POLJOPRIVREDNE STRUČNE SLUŽBE

Poljoprivreda

Na parceli Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, pored Čalme, održana je manifestacija „Dan polja, strnih žita, uljane repice i herbicidnih ogleda“. Tim povodom, na parcelama je održana pokazna vežba kao najava projekta prskanja useva dronom, s namerom da se poljoprivrednim proizvođačima približi mogućnost i kvalitet savremene tehnologije.

Po rečima Stevana Savčića, direktora Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, projekat tretmana prskanja dronom realizuje se u saradnji sa firmom „Agro dron“ iz Beograda, a projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede. U narednom periodu radiće se prskanje dron prskalicom i običnom prskalicom, a krajem godine, na zimskim predavanjima, biće prezentovani rezultati.

Ovaj projekat ima za cilj da ispita sve mogućnosti primene stečenih iskustava i znanja o tretmanu bilja modernim dronovima u uslovima redovne poljoprivredne proizvodnje, kako u pogledu ekonomičnosti i održivosti takve primene, koristima, razlikama i ograničenjima u odnosu na tretmane klasičnom mehanizacijom, tako i o usklađenosti sa domaćim uslovima poljoprivredne proizvodnje. Planirani su ogledi u dominantnim ratarskim usevima, povrtarskim zasadima kao i u voćarskim i vinogradarskim zasadima u različitim uslovima proizvodnje.

Poseban aspekt ovog projekta je povećanje bezbednosti na radu, koju nosi primena bespilotnih letelica za tretmane useva, jer se fizički smanjuje izloženost radne snage delovanju pesticida.

“Dan polja” posetio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *