POKRAJINSKA VLADA IZDVOJILA 135 MILIONA DINARA ZA PROJEKTE U OBLASTI SAVREMENOG STVARALAŠTVA

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je u Srpskom narodnom pozorištu 281 ugovor za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva, istakavši tom prilikom da je Novi Sad bio i ostao srpska prestonica kulture. Reč je o projektima iz oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva, scenskog i muzičkog stvaralaštva i vizuelne umetnosti i multimedije.

Pokrajinska vlada je po ovom konkursu izdvojila 135 miliona dinara, što je za 37 miliona više nego prethodne godine.

– Pokazujemo kontinuitet delima, a ne rečima. Želimo da ostvarimo jednu vrstu balansa između tradicionalnog, savremenog i modernog izraza u kulturi i to kroz podršku institucijama sa višedecenijskim trajanjem i novim kreativnim pravcima. Brinući o našoj najstarijoj teatarskoj kući – Srpskom narodnom pozorištu, pod čijim svodom danas dodeljujemo ugovore, na simbolički i suštinski način brinemo i o savremenim stavraocima – izjavio je predsednik Mirović i istakao da je plan da se tokom godine u SNP-u realizuju investicije u programskom i tehničkom delu.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu očekuje se objavljivanje sabranih dela akademika Milorada Ekmečića, Dejana Medakovića i Matije Bećkovića, a već su objavljena sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza, što je samo jedan deo napora u izdavaštvu Vojvodine, koje pokazuje vitalnost i energiju koju vredi podržati.

– Želimo da ostavimo jedan trag koji će budućim generacijama služiti kao putokaz za nove ideje, nove motive i za nova pregnuća u svim sferama stavralaštva – izjavio je predsednik Mirović.

Za filmsku umetnost i audio-vizuelno stvaralaštvo izdvojeno je 60 miliona dinara, za književno stvaralaštvo i izdavaštvo 20 miliona dinara, za scensko i muzičko stvaralaštvo po 20 miliona, a za vizuelnu umetnost i multimediju 15 miliona dinara.

Između ostalih, ugovore su dobili:

– u oblasti filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva: „Kontrast studio“ u Beogradu za dugometražni igrani film „Heroji Halijarda“ i Otvoreni univerzitet u Subotici za 29. Festival evropskog filma na Paliću;

– u oblasti književnosti: Izdavačko preduzeće „Pravoslavna reč“ u Novom Sadu i Srpska čitaonica u Irigu Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“;

– u oblasti muzičkog stvaralaštva: Dom kulture opštine Novi Bečej i Kulturni centar „Brana Crnčević“ u Rumi;

– u oblasti scenskog stvaralaštva: Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i Narodno pozorište „Sterija“ u Vršcu;

– u oblasti vizuelnog stvaralaštva i multimedije: Akademija umetnosti u Novom Sadu i Foto-asocijacija Vojvodine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *