REŠAVANJE PROBLEMA ANIMALNOG OTPADA NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

Gradske vesti

U Gradskoj kući, u ponedeljak 13. juna održana je druga radionica na temu „Rešavanje animalnog otpada za teritoriju Grada Sremska Mitrovica“, u okviru projekta „Registar zagađivača animalnim otpadom“.

Radionica je podržana od strane UNDP-a, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva zaštite životne sredine, Uprave za veterinu i Grada Sremska Mitrovica i okupila je zainteresovane stočare sa teritorije Srema, veterinare, veterinarske inspektore i komunalne službe. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srema, Agencije za ruralni razvoj, Poljoprivredne stručne službe, kao i gosti iz Čajetine.

Predavači na radionici su bili Slavica Nikolić Stajković, šef grupe u Upravi za veterinu, sa temom: „Sporedni proizvodi životinjskog porekla“, kao i Srećko Čupić, rukovodilac službe Zoohigijene, sa temom: „Uloga Zoohigijenske službe u eliminisanju animalnog otpada i sprečavanju širenja zoonoza“.

Dušan Filimonović, projektni menadžer, prezentovao je android aplikaciju za evidentiranje i odlaganje otpada životinjskog porekla.

Po rečima načelnika Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražena Riđošića, rešavanje animalnog otpada je veoma značajna tema za Grad i veoma znači finansijska podrška od Razvojne agencije Ujedinjenih nacija UNDP, za projekat „Registar zagađivača animalnog otpada za Grad Sremsku Mitrovicu“. Preduzeti su određeni koraci gde su mapirane sve jame i stočna groblja, ukupno 14, sa punktom za prihvatanje animalnog otpada u Laćarku. Kafilerija „Energo-Zelena“ odvozi uginuća, što finansira Grad.

Projektni menadžer Dušan Filimonović je rekao da je snažan edukativan deo projekta kroz dve održane radionice, veb prezentaciju i dokumentarni film, dok će android aplikacija značajno pomoći stočarima da prijavljuju uginuća. Detaljne instrukcije o preuzimanju aplikacije mogu se pogledati na veb sajtu www.animalniotpad.sremskamitrovica.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *