POKRAJINA DODELILA PČELARIMA 30 MILIONA DINARA SUBVENCIJA 

Poljoprivreda

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva za sufinansiranje investicija u pčelarstvu, čija je vrednost 30 miliona dinara.

– Danas dodeljujemo ukupno 126 ugovora nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su dobili podsticaje za uzgoj pčela. Sredstva koja smo opredelili veća su za pet miliona dinara u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, i broj prijavljenih za subvencije namenjene unapređenju pčelarstva u našoj pokrajini znatno je veći nego ranijih godina. Može se očekivati da će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za tu privrednu granu u narednoj godini obezbediti više novca – istakao je Božić prilikom današnje dodele ugovora vojvođanskim pčelarima.

Resorni sekretar je naveo da kupna vrednost investicije iznosi preko 57,4 miliona dinara, u čemu je resorni sekretarijat učestvovao sa nešto više od preko pedeset odsto sredstava.

– Kada sagledamo period od 2016. godine do sada, u podsticaje za unapređenje pčelarstva u našoj pokrajini, odnosno za nabavku opreme i za preradu i skladištenje pčelinjih proizvoda Sekretarijat je investirao preko 150 miliona dinara – precizirao je Božić.

Resorni sekretar je ovom prilikom podsetio na to da bespovratna sredstva po ovom konkursu iznose do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije. Kada je reč o podnosiocima prijava, među kojima su fizička lica, preduzetnici i pravna lica, čije je gazdinstvo registrovano na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, potom kada se radi o ženama nosiocima registrovanog poljoprivrednog gazdinstva i poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, prema Božićevim rečima, bespovratna sredstva utvrđuju se u iznosu do 60 odsto od prihvatljivih troškova ivesticije.

Resorni sekretar je danas pozvao poljoprivrednike i udruženja pčelara iz Vojvodine da do kraja godine dostave svoje predloge kako bi sredstva namenjena ovoj oblasti bila što bolje upotrebljena, i kako bi se zajednički, na najbolji mogući način, unapredila ova sve profitabilnija poljoprivredna grana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *