UNAPREĐENJE ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA

Ekonomija

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić rekao je na otvaranju šeste Međunarodne stručne konferencije „Biznis na štiklama” da je Pokrajinska vlada posvećena unapređenju ženskog preduzetništva i da dosadašnji rezultati podrške u toj oblasti pokazuju da smo na pravom putu.

Ćurčić je na konferenciji posvećenoj promociji i unapređenju ženskog preduzetništva istakao da je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, na čijem je čelu, nastojao da uoči probleme i potrebe žena preduzetnica u AP Vojvodini, te da u saradnji sa resornim sekretarijatom snažnom zajedničkom podrškom doprinese boljem položaju žena u biznisu.

– Zajednički cilj nam je da se dođe do svih kojima je pomoć neophodna, bilo da pokrenu sopstveni biznis, bilo da unaprede postojeće poslovanje – rekao je potpredsednik Ćurčić.

On je naveo i to da, iako se beleži trend rasta i razvoja ženskog biznisa, istraživanja ukazuju na postojanje specifičnih prepreka sa kojima se žene suočavaju kako u fazi donošenja odluke za ulazak u preduzetništvo, tako i u fazi osnivanja i rasta njihovog biznisa.

– Zbog toga je važno da se u kreiranju budućih aktivnosti i mera podrške s jedne strane još više radi na afirmaciji ženskog preduzetništva, a s druge strane da se deluje na uklanjanju sistemskih prepreka za njegov razvoj, na umrežavanju i poslovnom udruživanju, kao i na većem prodoru žena u brzorastuće sektore privrede – kazao je Ćurčić i podsetio na to da su preduzetnice u Vojvodini ove godine podržane sa ukupno 7,5 miliona dinara subvenicija za kupovinu mašina i opreme, kao i za usluge.

– Cilj nam je da u narednom periodu još snažnije podržimo naše preduzetnice i opredelimo više sredstava za podršku njihovom biznisu, kao i da radimo na edukaciji za apliciranje za subvencije – rekao je potpredsednik Ćurčić i dodao da su skupovi poput današnjeg značajni kako zbog toga da se tema ženskog preduzetništva podigne na još viši nivo, tako i zbog toga da se preduzetnice upoznaju sa merama podrške Pokrajine, i da se u što većem broju prijavljuju za subvencije.

Konferencija „Biznis na štiklama 2022“ obuhvata brojna stručna predavanja i panele posvećene razvoju žena u preduzetništvu. Ove godine, između ostalog, panelisti su se bavili temama kao što su Zakon o socijalnom preduzetništvu, standardizacija, izvori finansiranja, marketing i prodaja, mladi preduzetnici, porodične farme i drugo.

Na otvaranju su se obratili pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za privredu Milorad Radojević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *