Konačno će biti rešen višedecenijski problem zrenjaninskog vodovoda!

Ekonomija

Kompanija Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiće 18 miliona evra.

Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu potpisan je danas u Vladi Srbije sa kompanijom Metito iz UAE, u prisustvu premijerke Ane Brnabić koja je najavila da će Metito u dobijanje čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika Zrenjanina uložiti 18 miliona evra.

Ugovor su potpisali gradodonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor kompanije Metito Rami Gandur i direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin Predrag Bodiroga.

Vlada Srbije je pomogla da se reši ovaj višedecenijski problem grada Zrenjanina, rečeno je nakon potpisivanja.

– Ovo je najznačajniji trenutak u ovom teškom projektu obezbeđivanja pijaće vode građanima Zrenjanina i skidanja zabrane upotrebe vode koja je uvedena pre više decenija. Problem je viševekovni, ali se nadam da ćemo u prvom kvartalu 2023. godine dobiti tehnički ispravnu vodu, a u prvom kvartalu 2024. i vodu za piće – rekla je premijerka Brnabić.

Ona je objasnila da je problem rešen na jedini mogući način, a to je javno-privatno partnerstvo, jer je prethodni vlasnik fabrike za proizvodnju vode bila privatna kompanija, pa vlada nije mogla svojim sredstvima da reši ovu situaciju.

Premijerka je dodala da je Metito otkupio postojeće postrojenje za 3,5 miliona evra i da će u projekat dobijanja čiste pijaće vode za 95.000 stanovnika grada Zrenjanina uložiti još 18 miliona evra.

Premijerka je navela da će Metito u narednih 25 godina upravljati postrojenjem i investirati u njega nakon čega će ono postati vlasništvo grada.

Ona je najavila i da će vlada paralelno sa ovim poslom uložiti 510 miliona dinara u sanaciju vodovodne mreže, zamenu azbestnih cevi u Zrenjaninu kako bi voda koju će građani dobiti u svojim domovima bila istog kvaliteta kao ona na izlazu iz fabrike vode.

izvor: 24sedam.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *