U MUZEJU VOJVODINE IZLOŽBA „SAN NEOLITSKE NOĆI“

Kultura

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u Muzeju Vojvodine izložbu „San neolitske noći“, koja predstavlja bogato arheološko nasleđe naše zemlje i svedoči o životu ljudi tokom neolitskog perioda.

Autori izložbe su mr Lidija Balj i Andrej Starović, a zajednički je organizuju Muzej Vojvodine i Narodni muzej Srbije, u okviru programskog luka „Tvrđava mira“ Evropske prestonice kulture.

Prema Mirovićevim rečima, doba neolita će biti oživljeno nizom artefakata neprocenjive vrednosti koji svedoče o vremenu od pre gotovo deset milenijuma, ali i primenom najsavremenijih tehnologija kojima će, između ostalog, sasvim realistično biti oživljen naš daleki prapredak, stanovnik Lepenskog Vira.

– Izložba ′San neolitske noći′ predstavlja dugo i fantastično višemilenijumsko putovanje u prošlost, u vreme mira, zajedništva i stvaralaštva uz prožimanje različitih kultura, putovanje koje će bitno proširiti naša znanja – rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je izložba istovremeno i putovanje koje će nam pokazati da smo baštinici veoma starih civilizacija i to na samom izvoru njihovog nastanka na planeti što, kako je istakao, našu odgovornost za prošlost i očuvanje nasleđa usmerava i prema budućnosti i opstanku našeg savremenog stvaralaštva.

– Zašto baš ova i ovakva izložba u programu Evropske prestonice kulture? Šta je tu evropski ako se govori o neolitu na našim prostorima? Određujući to terminom stare – prve Evrope, čuvena litvanska arheloškinja Marija Gimbutas definisala je činjenicu koju mnogi od nas ne znaju. Zato smo želeli da izložbom ′San neolitske noći′ konačno to otkrijemo, ne samo posetiocima iz cele Evrope, nego i nama samima – naveo je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković rekla je da izložba predstavlja jedno od najinteresantnijih praistorijskih razdoblja, da nam daje priliku da se susretnemo sa predmetima, običajima i verovanjima iz tog doba, te da upoznamo dane i noći neolitskih zajednica.

Direktorka Muzeja Vojvodine Tijana Stanković Pešterac rekla je da postavku čini više od 180 predmeta neprocenjive vrednosti, koji se danas čuvaju ne samo u Muzeju Vojvodine i Narodnom muzeju Srbije, već i u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Zavičajnom muzeju u Jagodini, Muzeju metalurgije i rudarstva u Boru, Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Istraživačkoj stanici „Petnica“.

Ona je navela da prvi put od 1968. godine otvaramo sveobuhvatnu izložbu koja se bavi neolitom, te da se zahvaljujući saradnji sa nacionalnom platformom „Srbija stvara“ na izložbi nalazi realističan model glave stanovnika Lepenskog Vira od pre 10.000 godina, koji je delo tima prof. dr Sofije Stefanović, kao i njegovo lice, oživljeno pomoću savremene metahjuman tehnologije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *