POČEO “SREM FOLK FEST 2022”

Gradske vesti

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest  2022” svečano je otvoren u Sremskoj Mitrovici.

Žitni trg bio je mali da primi mnogobrojne posetioce, koji su došli da uživaju u tradicionalnim igrama folklornih ansambala.

Prve festivalske večeri nastupili su folklorni ansambli iz Meksika, Bugarske, Rumunije, КUD „Sveti Sava” iz Zvornika, kao i i domaćin – FA „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice.

Internacionalni festival folklora „Srem Folk Fest” jedan je od najznačajnijih folklornih festivala u Srbiji. Cilj je očuvanje tradicije i kulture, kao i poštovanje različitosti. 

Organizator Festivala je Centar za kulturu „Sirmiumart”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Turističke organizacije. Ove godine Festival se održava pod sloganom “Ponovo zajedno”.

Na ovogodišnjem Festivalu, 18. po redu, nastupiće više od  700 izvođača, predstavljenih u 20 folklornih sastava iz osam zemalja sveta. Festival traje do nedelje, 14. avgusta. Koncerti počinju u 20:30, a prethodi im defile svih učesnika glavnim gradskim ulicama.  

Specijalni ovogodišnji gost Festivala je Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac” iz Gračanice,  koji će nastupiti druge večeri. 

Srem folk fest” se od 2015. godine održava pod pokroviteljstvom CIOFF-a, Međunarodne federacije folklornih festivala koja deluje u 110 zemalja  sveta i obuhvata oko 390 festivala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *