SPOMENICA MITROVAČКIH ŽRTAVA DRUGOG SVETSКOG RATA

Gradske vesti

U sklopu obeležavanja osam decenija od genocidne akcije Viktora Tomića u Sremu, u Muzeju Srema održana je promocija Spomenice žrtava Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu. Autor Spomenice je Jovan Udicki, a priredili su je dopunili i izdali, u saradnji sa Arhivom Vojvodine, Jovana Trivunović i Stevo Lapčević.

Tokom promocije bilo je reči ne samo o Spomenici koja u sebi sadrži 700 imena i kraćih biografija, uz 200 i nešto fotografija stradalih Mitrovčana, nego uopšte o stradanju srpskog stanovništva u Sremu, kako 1942. godine, tako i tokom čitavog rata.

Danilo Jandranski iz Muzeja Srema govorio je o uzrocima srpsko-hrvatskog spora po pitanju Srema, dok je Jovana Trivunović govorila o stradanju mitrovačkih sela u 1942. godini, dajući na uvid analitičke podatke o godinama, starosti žrtava, mestima likvidacije i izvršiteljima ubistava i o sličnim podacima.

Pored Spomenice Jovana Udickog, ovo izdanje koje je izdato ove godine u sebi sadrži i dva važna dokumenta. Prvi dokukment se bavi strukturom ustaškog aparata u Sremskoj Mitrovici, dok je drugi dokument posvećen najvažnijem i nastrašnijem mučilištu kroz koje su prošli Srbi Sremske Mitrovice.

Do kraja septembra u Muzeju Srema biće upriličena promocija monografije o Jovanu Udickom i ona je u kontekstu obeležavanja osam decenija akcije Viktora Tomića značajna zato što baca dodatno svetlo na srpsko-hrvatske odnose u Sremskoj Mitrovici u periodu između dva svetska rata, te time doprinosi opštem razumevanju tragičnih događaja koji su nam se dogodili 1941. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *