LIST „DNEVNIK“ ČUVAR INFORMISANJA NA SRPSKOM JEZIKU I ĆIRILIČKOM PISMU

Društvo

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se na svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja, 80. godišnjice „Dnevnika“, najstarijeg dnevnog lista u AP Vojvodini, istakavši da je upravo „Dnevnik“ jedini dnevni list na srpskom jeziku i na ćiriličkom pismu u Pokrajini.

– To je važan doprinos negovanju našeg jezika i pisma, kulturnog i nacionalnog identiteta u celini. Upravo to, zajedno sa pravovremenim, celovitim i objektivnim informisanjem javnosti o aktuelnostima iz svih sfera društvenog života u Vojvodini, ali i u celoj našoj zemlji i svetu, upotpunjuje misiju ′Dnevnika′ i čini je još važnijom – izjavio je predsednik Mirović ocenivši da je današnji jubilej veliki dan i za novinarstvo u našoj zemlji, ali i za sve koji žive u Novom Sadu i Vojvodini.

Podsetivši na to da je prvi broj lista izašao pod imenom „Slobodna Vojvodina“ i da ga je osnovao Svetozar Marković u teškom vremenu okupacije, predsednik Mirović rekao je da je taj prvi znak bio zapravo izraz onoga što je „Dnevnik“ danas – znak rodoljublja, odgovornosti i borbe za činjenicu i istinu i tako 80 godina unazad.

– Ovo je prilika i za to da izrazimo zahvalnost i poštovanje generacijama novinara, urednika, lektora, redaktora, prelamača i svih drugih koji su u njemu radili tokom proteklih osam decenija, koji su ovaj list gradili i izgradili – izjavio je predsednik Mirović.

Predsednik je dodao da je i „Dnevnik“, kao i većina medija u našoj zemlji, u poslednje dve decenije prošao kroz iskušenja koja su, u jednom trenutku, ugrozila i sam njegov opstanak.

Mirović je rekao da nas činjenica da je reč o jedinom listu koji danas u Vojvodini izlazi na ćiriličkom pismu i srpskom jeziku obavezuje da i u vremenu pred nama Pokrajinska vlada nastavi sa podrškom „Dnevniku“.

– Nastavićemo da pomažemo kako bi novosadski, naš ′Dnevnik′, i ubuduće bio vodilja kada govorimo o informisanju i javnoj i kritičkoj reči – istakao je predsednik Pokrajinske vlade.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, koji je čestitao rukovodstvu i svim zaposlenima veliki jubilej.

„List ΄Dnevnik′ je novosadski brend koji je uspeo da opstane i istraje osam decenija i na tome smo im svi zahvalni“, naveo je Đurić.

Direktor „Dnevnika“ Dušan Vlaović rekao je da je list nastao u vreme najvećeg rata koji je čovečanstvo videlo.

– Preživeli smo razna iskušenja i opstali 80 godina. Ovo je istorijski dan za ′Dnevnik′ – izjavio je Vlaović i najavio da je u pripremi otvaranje elektronske prodavnice.

Glavni i odgovorni urednik Nada Vujović osvrnula se na preteču današnjeg „Dnevnika” – list „Slobodna Vojvodina“ – koji je, kako je navela, nastao u jeku stradanja u Vojvodini i Evropi, kada je grupa entuzijasta i boraca za slobodu rešila da krene u borbu pisanom rečju, koju su platili svojim životima.

– Vatra koja je tada zapaljena gori i dalje, a ′Dnevnik′ je i danas njen čuvar. List ′Dnevnik′ je taj koji proteklih 80 godina u našoj Vojvodini, na severu Srbije, čuva ćirilicu i srpski jezik – i to je najvažnije – navela je Vujovićeva.

Događaju je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *