VOZAREVIĆEV “KRUG” STIGAO U MITROVAČKU GALERIJU

Gradske vesti

Izložba “Krug”, otvorena je u Galeriji “Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici. Izložba nosi naziv po slici čuvenog slikara i Mitrovčanina  “Lazara Vozarevića”. Slika “Krug” nastala je 1967. godine kada je i izložena na Bijenalu u Sao Paolu, a zatim postala deo kolekcije Dejvida Rokfelera.

Pod posebnom pratnjom slika „Krug” doneta je iz Moderne Galerije Beogradu mitrovačku Galeriju, kako bi i mnogobrojni posetioci ove ustanove mogli  uživaju u remek delu Lazara Vozarevića.

Žuto-zlatna boja na slici, patina, spiritualnost vizantijskih fresaka, na ovoj modernoj ikoni, slici-reljefu, kinetičko-optičkom platnu, predstavlja vrhunac, Vozarevićeve post-enformel, za umetnost nažalost, poslednje faze. 

Slika “Krug” bila je u selekciji, kao jedna od deset Vozarevićevih slika, kojima su se Lazar i Jugoslavija predstavili na 9. bijenalu u Brazilu. 

Ovo remek-delo prvi je put izloženo u Galeriji „Lazar Vozarević” u Sremskoj Mitrovici. Datum je simboličan jer je 15. novembar Dan te ustanove kulture i dan kada je 1973. otvorena prva Vozarovićeva izložba u mitrovačkoj galeriji. 

Posetioci izložbu mogu pogledati do petka, 25. novembra. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *