ZAVRŠEN PROJEKAT “MLADI KOMPOZITORI I TEKSTOPISCI SRBIJE STVARAJU HORSKU PESMU”

Kultura

Kada nešto želiš jako

ne odustaj,

samo strpljivo i polako!

Budi kao ptica koja leti

i čuvaj svoja krila

ma koliko teška bila.

Put do sreće nije lak,

ali moraš biti uporan i jak.

U životu uspevaju samo snažni

i oni kojima su ciljevi važni.

Iako sam još dete

znam šta želim biti.

Osvojiću te svete,

ja to neću kriti!

Stihovi Jelene Glidžić iz OŠ “Stefan Nemanja” u Nišu, su stihovi jedne, od ukupno 43 pesme, koliko ih je objavljeno u drugom broju “Svetogorca”. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku Grada Sremska Mitrovica, zaposlenih u Muzeju Srema, predstavnika Mesne zajednice “Blok B”, Osnovne škole “Jovan Popović”, Muzičke škole “Petar Krančević” (SM) i OMŠ “Teodor Toša Andrejević” (Ruma), u petak, 16. decembra, promovisan je drugi broj zbornika “Svetogorac”, zbirke tekstova i kompozicija nastalih zahvaljujući učenicima osnovnih i srednjih škola Srbije.

Zbornik je objavljen u okviru projekta “Mladi kompozitori i tekstopisci Srbije stvaraju horsku pesmu”, čiji autori jesu hor “Polifonika” i udruženje “Bingo”. Sala Muzeja Srema, iako premala za ovakav događaj, bila je puna ljubavi, topline, zagrljaja, lepih i lepo kazanih reči, kao i predivnih harmonija proizvedenih glasovima četiri hora: Polifonika (dečji hor), Krančević (hor srednje muzičke škole), Polifonika (hor odraslih) i gostujući hor OMŠ “Teodor Toša Andrejević” iz Rume. Promociju su svojim izlaganjem uveličale Željka Avrić, pesnikinja, koja je iz ugla selektora u projektu, iznela mišljenje o pristiglim radovima tokom Konkursa i dala smernice za dalji rad sa decom, i Isidora Skuratović, nastavnica muzike, koja je govorila o zahtevima koji se nalaze pred mladim kompozitori koji treba da pišu muziku na zadati tekst.

U kategoriji osnovnih škole, nagrade su poneli: Anđela Anđelković, OŠ “Sveti Sava” – Subotica; Odeljenska zajednica, OŠ “Dragoljub Ilić” Dračić – IO Žabari; Andrija Jeličić, OŠ “Majka Jugovića“ – Zemun; Andrej Jović, OŠ “Branko Radičević” – Vranje; Jovana Glidžić, OŠ “Stefan Nemanja” – Niš; Jovana Karić, OŠ „Sveti Sava“ – Kikinda; Ana Milenković, OŠ „Miroslav Antić“ – Futog.

U kategoriji srednjih škola, nagrade su osvojili: Sandra Mitić, Umetnička škola – Niš; Nikola Kalinić, Gimnazija – Inđija; Kristina Marković, Gimnazija – Vrnjačka Banja.

Organizatori najavljuju promociju narednog, trećeg broja “Svetogorca” za oktobar 2023. godine, i to u dnevnom terminu i većem prostoru, kako bi mogli dočekati sve nagrađene autore, iz različitih i udaljenih krajeva naše Srbije, i zajednički uživati u talentima učenika osnovnih i srednjih škola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *