Politika

VOJVOĐANSKI

Comnet

Šta se krije iza “EKO ZDRAVSTVA”

Šta se krije iza “EKO ZDRAVSTVA”

Povodom sve češćeg plasiranja dezinformacija u javnosti o zagađenju vazduha i ugroženosti zdravlja stanovništva širom Srbije, stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posledice ovakvih medijskih manipulacija i apeluju na građane da svoje zdravlje ne izlažu stresu, strahu, riziku i opasnostima vodeći se neproverenim prognozama i dijagnozama sa društvenih mreža, već da se okrenu zvaničnim statistikama nacionalnih servisa i pouzdanim merama zdravstvene zaštite.

​Statistički podaci o zagađenju vazduha dobijeni putem raznih popularnih aplikacija, nisu referentni, a sam rad aplikacija je potpuno nepouzdan. Neke od njih ne mere zagađenje u evropskim jedinicama, neke samo detektuju prisustvo polena i određenih alergena, neke prisustvo metala, ugljen-monoksida, stvarajući prosek bez regularnih parametara koji bi ukazali na realno stanje zagađenja u Srbiji. Merne jedinice u njima često su namenjene za anglo-američko podneblje i nisu sinhronizovane sa evropskim, što se vidi prema oprečnim rezultatima zagađenosti koje daju različite aplikacije na istom mestu.

Aplikacije za merenje vazduha u Srbiji pokazuju neverovatne razlike: Da li varaju?

​Nakon kontinuiranih objavljivanja lažnih informacija putem društvenih mreža, došlo je do otežanog rada medicinskih službi zbog prebukiranosti učestalim pozivima i prijemima zabrinutih pacijenata.

​Cilj ovakvog nesavesnog delovanja određenih ekoloških pokreta i organizacija koje malverzacijama uznemiravaju javnost nisu dobrobit i zaštita zdravlja građana i životne sredine, već licemerno političko promovisanje, neretko finansirano od stranih službi i fondacija koje su direktno ili indirektno učestvovale u agresiji na Srbiju i njeno ,,pročišćavanje“ osiromašenim uranijumom, a koje i dan danas rade na destabilizaciji situacije u Srbiji.

Prema javno dostupnim informacijama sa sajta www.rbf.org/grantees, Rokfeler Fondacije, mogu se videti podaci o finansiranju nevladinih ogranizacija u Srbiji, koji ne malo i učestalo proizvode nemire na ulicama kroz dijapazon tako zvanih demokratskih zahteva. Fotografije govore više od reči?!

​Treba napomenuti da su za krivično delo izazivanje panike i nereda lažnim informacijama predviđene kaznene mere prema članu 343. Krivičnog zakonika (,,Sl. glasnik RS”, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019)

U razgovoru našeg portala sa zaposlenima iz Ministarstva zdravlja, došlo se do saznanja da se usled pojačane propagande plasiranja lažnih informacija o aplikacijama za merenje količine zagađenosti vazduha na teritoriji Srbije povećala zabrinutost građana, a najviše onih sa hroničnim oboljenjima, koji učestalo pozivaju domove zdravlja radi informisanja o posledicama uticaja štetnog vazduha, čime telefonske linije medicinskih službi bivaju prebukirane za one najpotrebnije momente realno ugroženih pacijenata od drugih vrsta nezgoda i zdrastvenih tegoba.

​Iz svega gore navedenog proizilazi činjenica da se ciljano čekalo na period magle, pojačanog intenziteta saobraćaja, sezonskih virusa i prehlada, kako bi se svaka respiratorna bolest podvela pod moguće trovanje zagađenim vazduhom.
Imajmo u obzir da se takođe na sličan način manipulisalo postepidemijskom klimom straha među onima koji su preživeli kovid ili izgubili bližnje tokom pandemije.

Izvor: nsuzivo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *