OBELEŽEN NACIONALNI PRAZNIK RUSINA

Društvo

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se u Vrbasu na svečanoj akademiji povodom Nacionalnog praznika Rusina, koji se obeležava u znak sećanja na 17. januar 1751. godine i početak naseljavanja Rusina na teritoriju današnje Vojvodine, istakavši da je ovaj praznik – praznik svih nas, koji se od 2018. na predlog Pokrajinske vlade obeležava kao datum od pokrajinskog značaja.

– Od dolaska Rusina u ove krajeve prošlo je preko 270 godina, i želim da izrazim najdublje poštovanje za činjenicu da ste, uprkos mnoštvu iskušenja koja su istorijske mene tog vremena nosile, uspeli da sačuvate kolektivnu i pojedinačnu samosvojnost i prepoznatljivost. Rusinska nacionalna zajednica ima izuzetan značaj u etničkoj, kulturnoj i konfesionalnoj raznolikosti naše zemlje, raznolikosti čije negovanje i unapređivanje jeste jedan od prioriteta politike Pokrajinske vlade – izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, to potvrđuje iz godine u godinu sve veća podrška svim oblastima važnim za očuvanje identiteta svih nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini.

Mirović je podsetio na to da su direktne subvencije listovima na jezicima nacionalnih manjina sa oko 264 miliona dinara, koliko su iznosile u 2016, povećane na 490 miliona u ovoj godini. Od toga, za tri lista na rusinskom jeziku – „Ruske slovo“, „Mak“ i „Zahratku“ – biće izdvojeno 57,2 miliona dinara ili za četvrtinu više nego u prošloj godini.

Kako je Mirović naveo, Pokrajinska vlada pruža kontinuiranu podršku funkcionisanju redakcija na rusinskom jeziku Radio-televizije Vojvodine, kao i obrazovanju na maternjem jeziku na svim nivoima – od predškolskog do fakultetskog.

– U okviru konkursnog sufinansiranja, projekti zaštite, negovanja i predstavljanja rusinskog nematerijalnog kulturnog nasleđa i izdavačka delatnost na rusinskom jeziku ove godine biće podržani sredstvima za trećinu većim od prošlogodišnjih. Isto toliko povećana je i podrška Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina kao krovnoj organizaciji u očuvanju vaše kulturne samobitnosti, a time i identiteta u celini – rekao je Mirović.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac izjavio je da je ovo šesnaesta godina kako se obeležava Nacionalni praznik Rusina, uz sećanje na pretke, istakavši da će ova godina biti u znaku poboljšanja obrazovanja Rusina i negovanja jezika i kulture.

„Čestitam na istrajnosti jer ste uspeli, uprkos velikim izazovima, da sačuvate svoju nacionalnu zajednicu i obeležite ime Rusina. Srbija je ponosna na činjenicu da u njoj žive pripadnici brojnih naroda, a rusinska zajednica je prepoznatljiv i dragocen segment“, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. Ministar je naglasio da Vojvodina prednjači kada su u pitanju podrška i visoki standardi koji omogućuju da se identitet svih nacionalnih zajednica neguje i unapređuje.

„Od dolaska na ove prostore, Rusini su davali značajan doprinos našoj sredini“, izjavio je predsednik Opštine Vrbas Predrag Rojević i dodao da će uz podršku Pokrajinske vlade ove godine početi izgradnja pozorišne dvorane, koja će biti novi kulturni centar povezivanja svih stanovnika te opštine.

Svečanosti su prisustvovali i vladika Georgije, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *