UVEDENA REDOVNA ODBRANA OD POPLAVA, SITUACIJA NA SAVI POD KONTROLOM

Gradske vesti

Redovna odbrana od poplava uvedena je na 43,64 kilometra nasipa na reci Savi, u zoni Sremske Mitrovice. Vodostaj je 660 centimetara, trenutno je u stagnaciji i počeće da opada, saopšteno je posle sastanka Stručno-operativnog tima za odbranu od poplava.

– Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije od petka, 20. januara najavljeno je da će vodostaj Save narednih dana da raste i da je moguće da dostigne maksimum od 730 centimetara, što bi za nas značilo vanrednu odbranu od poplava. Kao komandant Štaba za vanredne situacije, u subotu sam sazvala Stručno-operativni tim za odbranu od poplava koji čine predstavnici vodoprivrednih preduzeća i ljudi od struke i sa iskustvom i dogovorili smo operativne mere. Naša vodoprivredna preduzeća su spremna, kao i ljudstvo, mehanizacija i oprema. Mi i dalje pratimo vodostaj, mada su najavljene stagnacije, a potom i opadanje Save. Prvi korak, ukoliko bi vodostaj dostigao 700 centimetara, mada je po nekoj preporuci 720, ali mi ćemo reagovati blagovremeno, bio bi postavljanje talpi na mesta gde je voda na ivici prodiranja, a u Mitrovici su to mesta u Naselju 29. novembar i na Mitrošperu. Naravno, imamo i panele koji su spremni i kako su nam rekli rukovodioci sektora treba oko pet sati da se nameste. Kanali su u redu, prema izveštaju pomenutog tima koji je nadležan za unutrašnje i za spoljne vode, pogotovo kanal Čikas koji ume da nam zada velike nevolje – izjavila je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Kako vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice, iznosi 660 centimetara, još uvek za nekim drugim merama nema potrebe. Ukoliko bi došlo do porasta vodostaja, bile bi sprovedene procedure za delovanje subjekata koji učestvuju u sistemu zaštite i spasavanja, propisane Operativnim planom odbrane od poplava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.