ODRŽANA „PAŽLjIVKOVA SMOTRA“

Gradske vesti

U mitrovačkim osnovnim školama i vrtićima održana je „Pažljivkova smotra“. Tim povodom, Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, posetio je predškolce u vrtiću „Leptirić“, kao i osnovce u Osnovnoj školi „Sveti Sava.“

Kako je rekao Samardžić, deca su najugroženiji učesnici u saobraćaju, zbog čega mnogo pažnje treba posvetiti njihovoj bezbednosti. Upravo zato, Grad godinama unazad realizuje niz mera i programa koji za cilj imaju unapređenje bezbednosti dece i odraslih u saobraćaju, kao i unapređenje znanja dece o pravilima ponašanja i učestvovanja u saobraćaju.

Samardžić je dodao da je „Pažljivko“ mera koju sprovodi Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim savetima za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju. Namenjen je predškolcima, kao i učenicima 1. i 2. razreda osnovnih škola, a ideja je da se na zanimljiv i kreativan način deca upoznaju sa osnovnim pravilima u saobraćaju.

Na teritoriji Grada prošle godine je podeljeno 680 Pažljivkovih knjiga prvacima, a ove godine podeljen je 1.941 test. Nakon završetka „Pažljivkove smotre“ na školskom nivou, sledi opštinska, regionalna pa republička smotra. Cilj ipak nije pobediti nego da nakon čitanja ove publikacije i nakon testiranja znanja svako dete postane “pažljivko”.

Pored ove akcije, Grad sprovodi i druge mere kada je bezbednost dece u saobraćaju u pitanju, a Samardžić je podsetio na podelu auto-sedišta mitrovačkim bebama, a u planu su i nove aktivnosti u ovoj oblasti kao što je postavljanje pametnih kamera na prometnim saobraćajnicama i mobilni poligoni spretnosti za pravilno korišćenje i učestvovanje u saobraćaju bicikala i električnih trotineta, kojih je sve više u saobraćaju. Upravo zato što su mobilni, pogodni su za korišćenje u seoskim vrtićima i školama, jer ideja je da se dođe do svakog deteta, zaključio je Samardžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *