PRVO MISIONARSKO PUTOVANJE SREMSKOMITROVAČKE OMLADINE

Gradske vesti

U osvit zore Sretenja Gospodnjeg, 15. februara 2023. godine, novoosnovana Svetosavska omladinska
zajednica „Svetog vladike Varnave“ iz Laćarka, u saradnji sa Odborom za versku nastavu Eparhije sremske, realizovala je dvodnevno prvo pokloničko i misionarsko putovanje ka svetinjama Eparhije braničevske -manastire Tumane i Nimnik.


Stotinu i dvadeset saboraca, srednjoškolskog uzrasta i omladine, sa svojim veroučiteljima i profesorima, a predvođeni duhovnikom protojerejem- stavroforom prof. dr Dragomirom Sandom stiglo je u tumansku svetinju na poklonjenje moštima svetiteljima Jakovu i Zosimu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkopi braničevski dr Ignjatije i toplički Petar, koji su ujedno bili i domaćini tog sabranja, ugostivši Mitrovčane posle Sv. Liturgije u manastirskoj trpezariji, gde se omladina
okrepila darovima manastirske radinosti.

Po savršenoj Liturgiji i izvrsnoj trpezi ljubavi, saborci su se uputili ka isposnici Svetog Zosime gde su se upoznali sa podvižnicima sinaitima i rezimirali svoje znanje koje im se plasira na časovima verske nastave u školama, ali i pri parohijskim zajednicama.

Prema rečima Stefana Nedića, zamenika predsednika Odbora za versku nastavu Eparhije sremske, sva deca bila su, po blagoslovu Episkopa dr Ignjatija, Petra i arhimandrita Dimitrija igumana tumanske svetinje, smeštena u na samoj obali Srebrnog jezera u istoimenom hotelu.

Drugog dana, poklonici su se poklonili grobu Sv. Mučenice Nikoline, novoprojavljene svetiteljke i obitelji nimničkog opštežića, trudom, ljubavlju i blagoslovom neverovatnog čoveka, savršenog delatnika igumana Jeliseja, koji je sa decom razgovarao o temama vezanim za dobrotu, društvene pojave, njihove ambicije ali
i probleme današnjice.

“Molitva za zdravlje svima je bila izuzetno dirljiva, jer su u njoj direktnim prisustvom uzeli učešća mitrovački srednjoškolci, pominjući svoje najbliže za zdravlje, spasenje i upokojene”, istakao je Nedić i dodao da su domaći proizvodi, manastirski zoološki vrt, kao i priča o čudesnim isceljenjima, decu ostavila bez daha pronoseći im i neku drugu dimenziju svetinje kao izvora Žive vode- Hrista, kakvu možda do sada nisu imali prilike da spoznaju.

“Jedno je sigurno, ova će zajednica nastaviti da baštini u dečijim dušama samo dobro- radost, zdravlje duhovno ali i somatsko; napredak svake vrste, pa i mnoge podvige koji će krasiti čitavo društvo, državu te i grad iz kog dolaze”, zaključio je Nedić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *