MITROVAČKA BOLNICA OBELEŽILA 197 GODINA POSTOJANJA

Gradske vesti

Prigodnom svečanošću, juče je obeleženo 197 godina od početka rada prve bolnice u Sremskoj Mitrovici, kojoj su prisustvovali su brojni gosti, saradnici i zaposleni. Prisutnima se najpre obratio prim. dr Dragan Malobabić v.d.direktora Opšte bolnice i tom prilikom podsetio da ustanova obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć. Danas u njoj radi 1025 zaposlenih, a proteklu godinu obeležili brojni lepi događaji – od nabavke nove opreme i aparata, zapošljavanja mladih lekara i drugog osoblja, do neophodnih infrastrukturnih radova.

Najveći uspeh jedne zdravstvene ustanove svakako je zadovoljstvo korisnika zdravstvene zaštite pruženim uslugama. Tako je naša ustanova, u anonimnoj anketi koju svake godine sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije, po oceni pacijenata koji su ovde lečeni, na skali od 1 do 5, za zadovoljstvo sestrinskom negom i lekarskim radom, dobili ocenu blizu 4,80.

„Bolnica u Sremskoj Mitrovici pre 197 godina otvorena je u zgradi koja je namenski građena za te namene, zidala je tadašnja vojska sa građanstvom, u to vreme imala je tekuću vodu i bila veoma savremena. Ta zgrada i danas postoji, dobro je održavamo i koristimo ali njena namena za medicinske svrhe skoro 200 godina kasnije više nije moguća i zbog toga su država i Grad odlučili da nas presele u novi prostor, dobijena je građevinska dozvola, sve uslove imamo i nadamo se da će država uskoro krenuti sa izgradnjom. U tim novim objetktima nalaziće se uglavnom službe koje podpadaju pod tzv. konzervativnu medicinu, one grane koja se ne bave operativnim radom ali imaju natpolovično učešće u broju procenata koji se nalaze u našoj bolnici. U novoj bolnici prema projektu podrazumeva se izgradnja najvećih bolničkih objekata, internističke službe, tu će biti urgentni prijem, hirurški blok i Hitna pomoć koja će biti vraćena u okvir bolnice, imaće nove objekte i biće bolje uvezani. Biće dograđen objekat sadašnje ginekološke službe, gde će biti i pedijatrija, itd. Ovo sada što se radi biće ozbiljna rekonstrukcija koja bi trebala da služi na korist našim budućim pokolenjima,” rekao je Malobabić.

Mitrovačka bolnica nastaviće trend dobrog rada i poslovanja i u narednom periodu, uz podršku i pomoć osnivača Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica, svih sremskih opština i brojnih donatora.

Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice poželela je još bolje rezultate u radu, povodom obeležavanja Dana ustanove i nada se da će u narednim godinama raditi u mnogo boljim uslovima.

„Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici danas obeležava 197 godina rada i postojanja, u ime Grada Sremska Mitrovica ja im od srcra čestitam i želim još puno, puno godina dobrog, kvalitetnog rada. Takođe je danas i Dan medicinskih sestara čestitam im, jer oni su prava i velika spona između lekara i pacijenata. Ono što je karakteristično za Grad Sremska Mitrovica je da smo uvek uz našu opšte bolnicu, ne mislim samo na period korone, nadam se da je taj period iza nas ali tada se to jedinstvo između Grada i Opšte bolnice nekako najviše videlo i pokazalo i zato smo uspeli da se izborimo sa svim tim, ali i nakon toga naša saradnja je sve bolja iz godine u godinu. Ono što je njima potrebno, da li su u pitanju kreveti, aparati, instrumenti, mamograf ili bilo šta od opreme, mi smo tu da im pomognemo jer imamo zajednički cilj, a to je da svi naši sugrađani, odnosno njihovi pacijenti budu zadovoljni, a isto tako i da medicinsko osoblje koje radi u Opštoj bolnici ima što bolje uslove. Ono što je Grad u poslednje dve godine uradio je da smo zajedno sa beočinskim “Lafaržom“ pomogli da se nabavi CT skener, sa Pokrajinsimg sekretarijatom za zdravstvo obezbedili smo15 miliona za nabavku novog digitalnog mamografa i Grad Sremska Mitrovica je izradio projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju postojeće bolnice i za novih 17.000 kvadrata u iznosu od 45 miliona dinara. Poslednja vest je da smo uspeli da dobijemo i građevinsku dozvolu, tako da smo spremni da počnemo sa rekonstrukcijom i izgradnjom novih kvadrata po dobijanju sredstava. Čestitam svim zaposlenima godišnjicu i nadam se da će u narednim godinama raditi u mnogo boljim uslovima.”


Obezbediti najbolje metode u pružanju zdravstvenih usluga, poštujući zahteve pacijenata, primenom najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju bržeg i efikasnijeg lečenja – misija je mitrovačke Opšte bolnice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *