POKRETU GORANA SREMSKA MITROVICA SREDSTVA IZ POKRAJINE

Društvo

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas sa upravljačima zaštićenih područja u Vojvodini ugovore ukupne vrednosti 12 miliona dinara za finansiranje i sufinansiranje projekata za tekuća ulaganja. Na ovogodišnjem konkursu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine podržana su 23 projekta, s ciljem zaštite prirode i očuvanje biodiverziteta, kao i unapređenja stanja zaštićenih područja na teritoriji AP Vojvodine.

– U proteklih nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se na teritoriji AP Vojvodine ojača položaj zaštićenih prirodnih dobara i da se poveća površina koja je pod zaštitom – istakao je Erceg i podsetio na to da trenutno u Vojvodini ima oko 6,98 odsto proglašenih površina pod zaštitom.

Resorni sekretar je ukazao i na bitan podatak da u Vojvodini postoje i područja strogo zaštićenih vrsta – ekološki koridoiri, IBA ili IPA područja, koja obuhvataju preko 5,5 odsto površine, kao i dve velike reke – Dunav i Tisa, koje zauzimaju 1,7 odsto površine naše pokrajine.

– Zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine radimo na tome da se još neka područja proglase za zaštićena, kao što su Kanjiški jaraši, Poloj, sliv reke Mostonge, Slatine srednjeg Banata i Slatine u dolini Zlatice – naglasio je Erceg navodeći da će se na taj način površine pod zaštitom povećati za još četiri odsto.

Kako je resorni sekretar istakao, u narednom periodu je cilj da se pored unapređenja infrastrukture, zajedno sa upravljačima radi na promociji zaštićenih prirodnih dobara, kroz različite vidove edukacije, kako bi se građanima, pre svega deci i mladima, približilo ono što nam je priroda podarila.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *