ZMAJEVA ŠKOLA UČESTVOVALA U PROJEKTU ERASMUS +

Gradske vesti

Inovacije u osnaživanju mladih na putu ličnog i profesionalnog razvoja

Celoživotno učenje odavno je postalo potreba savremenog društva i jedini način da se uhvatimo u koštac sa izazovima 21. veka. Poslednjih nekoliko godina neformalno obrazovanje se sve češće usvaja kao vid edukacije za poslove koje diktira novo doba.

Ideja uvođenja inovativnih metodologija neformalnog obrazovanja okupila je delegacije profesora iz Srbije, Malte i Italije, u gradiću Pinjola na jugu Italije, koji su učestvovali u sedmodnevnoj obuci u sklopu projekta „Empowering Youth Trough Design Thinking“.

 Dragana Bogosavljević, profesor matematike u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Mitrovici, koja se, uz još sedam profesora iz Subotice, Šida, Pančeva, Gornjeg Milanovca, Bora, Leskovca i Lazarevca, našla u srpskom timu, navodi da je reč o projektu platforme „Erasmus +“ koji pomaže nastavnicima da dosadašnja iskustva obogate novim saznanjima, kako bi učenicima kasnije mogli da pruže podršku u kreiranju profesionalnog razvoja.

– Nemerljivo je znanje koje smo stekli tokom sedam dana zajedničkog rada. Naš zadatak je bio da uđemo u ulogu učenika i prođemo kroz čitav proces kreiranja aktivnosti na istraživanju i rešavanju odabranog problema unutar lokalne zajednice, na način na koji će to raditi naši đaci. Čitav put, od ideje do rešenja, prolazi kroz četiri ključne faze „oseti“, „zamisli“, „uradi“ i „podeli“ . Takav koncept podrazumeva više interakcije na časovima i rad u prijateljskom okruženju, gde nema straha od pogrešne interpretacije i pogrešnih predloga, gde se deca ohrabruju da datu situaciju posmatraju iz različitih uglova,  suoče se sa preprekama na putu do cilja i dobro preispitaju sve segmente, pre nego što zamisao sprovedu u delo  – pojašnjava Bogosavljević.

Dodaje da je za većinu učesnika boravak u Pinjoli, “gradu sa 100 portala”, kao i mogućnost upoznavanja juga Italije, bilo neverovatno iskustvo, a posebno interesantno bilo je jačanje jezičkih kompetencija kroz miks italijanskog, engleskog, malteškog i srpskog u prostoru gde smo svi različiti, sa različitim navikama i kulturom življenja.

Stručno usavršavanje „Empowering Youth Trough Design Thinking“ organizovano je u sklopu Erasmus + projekta, koji realizuju Vega omladinski centar iz Srbije, Ministarstvo Gozo sa Malte i World Net iz Italije.  

Prvi rezultati obuke trebalo bi da budu vidljivi već početkom naredne školske godine, kada se očekuje implementacija naučenog modela u radu sa učenicima,  uzrasta od 13 do 19 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *