Predstavnici GIZ-a posetili Dnevni boravak „Sunce”

Gradske vesti

Predstavnici Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ, boraveći u poseti Dnevom boravku „Sunce”, istakli su dobru saradnju tokom prethodnog perioda sa lokalnom samoupravom i gradskim institucijama.

Delegaciju GIZ-a u prostorijama na Žitnom trgu, dočekao je načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić, sa saradnicima i podsetio da je raspisan konkurs Grada namenjen udruženjima građana.

Kako je rekao načelnik Riđošić: „Biće podržan rad 55 udruženja građana, od toga 33 iz oblasti socijalne, a 22 iz oblasti zaštite životne sredine. Rad lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica prepoznat je od strane brojnih organizacija, među kojima je i GIZ, sa kojim uspešno sarađujemo već duži vremenski period i upravo zahvaljujući kojoj smo mi u značajnoj meri unapredili standarde pojedinih usluga koje pružamo našim sugrađanima. Upravo s tim u vezi uputio bih im veliku zahvalnost i izrazio nadu da ćemo u budućnosti saradnju dodatno produbiti i podići na još viši nivo. Cilj realizovanih zajedničkih projekata pomoći korisnicima usluga socijalne zaštite je da budu uključeni u društvo, kao i pružanje podrške porodicama, a samim tim i zajednici.”

Načelnik Riđošić je istakao da je Sremska Mitrovica jedan od retkih gradova u kojem su usluge socijalne zaštite besplatne. Pomoć Upravi u obezbeđivanju sredstava, ali i logističku podršku udruženjima nastaviće da pruža GIZ, prema njegovim rečima.

Nemačko srpska razvojna saradnja se ogledala u podršci zajedničkom projektu sa  Gradom Sremska Mitrovica u oblasti socijalne zaštite sa ciljem da razvije usluge skrojene prema potrebama korisnika po principu da niko ne ostane izvan sistema socijalne zaštite, objasnila je Tatjana Rajniš savetnica u GIZ-u i dodala: „Do sada smo sarađivali sa 15 jedinica lokalnih samouprava i mogu da pohvalik Sremsku Mitrovicu. Mi smo pružili tehničku i finansijsku podršku ali zaista moram da kažem da je grad Sremska Mitrovica bila ravnopravan partner i zaista je uradila da kažem svoj deo posla, a to je zaista da pomogne korisnicima usluga socijalne zaštite da budu uključeni u društvo, da daju svoj doprinos društvu. Samim tim evo i stojimo ispred dnevnog boravka gde korisnici daju neki svoj doprinos društvu, to je podrška u jedno i porodici, a samim time i podrška i zajednici. Pohvalila bih pojedine usluge kao što je mobilno savetovalište, zatim u Mitrovici postoji Sigurna kuća, Dnevni boravak „Sunce” u kojem se razvija usluga socijalnog preduzetništva i slično.”

Pohvalila je saradnju koja je ostvarena u prethodnom periodu sa Gradom, resornom Upravom i institucijama.

Anita Obradović, stručni radnik na uslugama socijalne zaštite u ŠOSO „Radivoj Popović”  istakla je: „Podsetila bih na tri veoma bitne usluge iz oblasti socijalne zaštite koju ova ustanova pruža – dnevni boravak, lični pratilac i pomoć u kući, čime potpunije zadovoljavamo potrebe dece učenika mladih i odraslih osoba sa smetnjama u razvoju ali i njihovih porodica. Mi smo danas u jedno i domaćini ovog skupa i drago nam je zato što je to u poslednjih mesec dana druga poseta našem dnevnom boravku koji ima kpacitet 40 korisnika, nalazi se u dva objekta, jedan objekat je u Njegoševoj ulici, a ovde smo na Žitnom trgu. Veliku pomoć u svemu tome nam pruža upravo GIZ, kako kroz materijalna sredstva, tako i kroz savetodnavnu podršku i od neprocenljivog nam je značaja. Takođe pružamo usluga lični pratilac deteta kao podršku deci koja su u predškolskim ustanovama i u osnovnim i srednjim školama, kako bi redovno pohađali nastavu i bili uključeni u redovno školovanje. Usluga pomoć u kući namenjena takođe deci, mladima i njihovim porodicama.”

Svaki korisnik svaka porodica ima svoje specifičnosti, a oni kao službe teže da zadovolje njihove potrebe, da unaprede svoje usluge, dodala je Obradović navodeći kao primer da za uslugu pomoć u kući pored grada imaju korisnike i u okolnim selima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *