SPOMEN PLOČA ZA LEŽIMIRSKE MUČENIKE

Gradske vesti

Ove godine navršava se 80 godina od kako su u Ležimiru hrvatske ustaše i nacisti u seoskom hramu ubili između 96 i 100 meštana sela. Njih 19, koliko je utvrđeno istraživanjem spiskova žrtava, imalo je od 2 do 18 godina.

U susret tužnoj godišnjici, Eparhija Sremska započela je sa procesom kanonizacije Ležimirskih Mučenika, uz punu podršku Grada Sremska Mitrovica.

Uporedo sa ovim procesom, u toku je i izrada spomen ploče koja će biti postavljena na samom hramu, a koju zajednički rade vajarka Ružica Španović i Stevo Lapčević iz „Muzeja Srema“.

Na ploči će biti izobraženi Stevan i Đurđica Laušević, deca ubijena u Ležimiru. Iza njih stajaće tri krsta koja simbolizuju majku sa dvoje dece, odnosno Hristosa sa dva razbojnika. Iza krstova biće predstavljena ležimirska crkva koja predstavlja zemaljskog i Nebeskog Oca.

Ovom prilikom pozivaju sew svi Mitrovčani da pomognu ovo pregnuće, da svi skupa pokažemo da smo dostojni Svetih Ležimirskih Mučenika. Svi koji žele da učestvuju sebe i Boga radi, priloge mogu dati Ružici ili Stevu u “Muzeju Srema”, a oni koji žele sredstva mogu uplatiti na račun:

Кulturno-umetničko društvo “Vizija”, Zmaj Jovina 110, Martinci

205-0000000244688-23

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.