FESTIVAL “STANI SVETE DOK GOVORI DETE” TRAJE DO 26. SEPTEMBRA

Gradske vesti

Festival dečijeg stvaralaštva “Stano svete dok govori dete” otvoren je u bašti hotela Srem u Sremskoj Mitrovici. Festival je otvorio mali gradonačelnik Andrej Božić, a otvaranju je pored predstavnika lokalne samouprave prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji, njena ekselencija Anika Ben David.

Organizator Festivala je Udruženje “Sirmium – grad dece”, uz podršku lokalne samouprave,  Sportskog saveza Grada Sremska Mitrovica, Muzeja Srema, JKP „Komunalije”, Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, OŠ „Jovan Popović” Sremska Mitrovica i mnogih drugih.

Kako je tom prilikom rekla Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice lokalna samouprava podržava ovakve manifestacije, posebno jer su na prvom mestu deca. “Cilj je da se prvenstveno zabave i da učestvuju u raznim aktivnostima, a sa druge strane je bitan i edukativni karakter koji će oni svakako imati. Posebno mi je zadovoljstvo što imamo goste sa Kosova i Metohije iz opštine Ranilug, deca koja su došla sa delegacijom, takođe su sa nama, sve ih očekuje lepo druženje, prijatan dan, i ponešto će naučiti”, rekla je Milovanović.

Predsednica Udruženja “Sirmium – grad dece”, Sandra Štetina se zahvalila Gradu Sremska Mitrovica na podršci, gradonačelnici Svetlana Milovanović i Gradskoj upravi za kulturu i sport i pozvala je decu da dođu da se druže sve do 26. septembra na nekoliko lokacija u gradu.

Posađeno je drvo prijateljstva dve države, Švedske i Srbije, koje su zasadili Ambasadorka Anika Ben David, gradonačelnica Svetlana Milovanović, Andrej Božić, Jovana Stefanović, Oliver Kovačič i deca Opštine Ranilug.

Svim gostima u ime Udruženja. uručene su zahvalnice. Nakon zvaničnog dela, deca su imala priliku da vide projekciju švedskog filma za decu ,, Siv spava na stranputici”.

Drugi dan festivala ,,Stani svete dok govori dete”, Udruženja ,,Sirmium- grad dece”, protekao je u znaku Ambasade Norveške. Podrškom i saradnjom između Udruženja i Ambasade, deca posetioci su imali priliku da pogledaju norveški film za decu ,,Rafiki”, u prevodu ,,Najbolji prijatelji”. Film se bavi prijateljstvom, snagom dečje ljubavi, nevinosti i potvrde da deca ruše barijere različitosti, boje kože, veroispovesti. Potvrda da treba da učimo od najmlađih. Vrednostima kojima teži Udruženje Sirmium- grad dece.


Pre projekcije filma, zasađeno je ,,Drvo prijateljstva” dve države, Norveške i Srbije u bašti Hotel Srem.

Ana Sudarević, učenica petog razreda se obratila prisutnima pozdravom na norveškom jeziku, a potom pročitala nešto o ovoj prelepoj zemlji.

Lazar Gligorić, učenik Muzičke škole ,,Petar Krančević” u klasi prof. Milan Čizmić i dečak koji je svoje prve korake napravio u Muzičko kreativnom centru ,,Vivak”, čiji je i dalje član hora, kod prof. Tamara Pajkanovic je izveo numeru norveškog pobednika Evrovizije, 2009. godine Alexander Rybak ,,Fairytail”.

Nakon toga, predsednica Udruženja Sandra Štetina je uručila zahvalnice i knjige.


Iz Udruženja “Sirmium – grad dece” se zahvaljuju Ambasadi Norwegian Embassy in Belgrade , Gradu Sremska Mitrovica, Hotelu ,,Srem” i medijima koji su uvek njihova velika podrška.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.