OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Gradske vesti

1. oktobra obeležava se Međunarodni dan starijih osoba. Tema ovogodišnje kampanje je „Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: kroz generacije”. 

Uz poruku da Grad Sremska Mitrovica brine o svojim najstarijim sugrađanima pružajući im svu neophodnu pomoć, ovaj važan datum obeležen je u Gradskoj kući. 

Kako je rekao Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva ali i jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. 

“Neophodno je istaći da je udeo osoba starijih od 60 godina u porastu i da se taj trend nastavlja usled povećanja dužine životnog veka. Grad Sremska Mitrovica izdvaja značajna sredstva iz budžeta grada upravo za u populaciju. Pri Centru za socijalni rad ima usluga gerontodomaćice koji obilaze naše korisnike kojima je pomoć najpotrebnija, naši penzioneri dobijaju besplatno autobuske karte, u sferi zdravstvene zaštite imamo u selima domove zdravlja, te je našim građanima olakšano lečenje. Zajedno sa Vladom Republike Srbije delili smo penzionerske kartice, pa naši građani imaju velike uštede pri kupovini, od ovog meseca kreće povećanje penzija za 5,5% i isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara, a od januara ide novo povećanje penzija. Osnovni ciljevi svih partnera u našem gradu su: Poboljšanje socijalno-materijalnog položaja i zdravstvenog stanja starijih, sprečavanje socijalne isključenosti, motivisanje na aktivaciju u cilju iskorištenja postojećih potencijala kapaciteta starijih osoba i pružanje mogućnosti da svaka osoba živi život dostojan čoveka”, istakao je Riđošić.

Cilj obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba je da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima sugrađana treće dobi. Kako je istakla Kristina Dragišić, iz sremskomitrovačkog Karitasa kroz dugogodišnji rad sa starim osobama shvaćeno je da bi najstariji Mitrovčani ostvarivali prava moraju biti bolje informisani. Upravo zbog toga odlučeno je da se oformi informativni listić gde se nalaze podaci svih referentnih socijalnih i zdrastvenih institucija koje rade na terenu Sremske Mitrovice.

„Kroz naš dugogodišnji rad sa starim osobama shvatili smo da bi ostvarivale prava ,starije osobe moraju da budu bolje informisane, zbog čega smo se odlučili da oformimo informativni listić gde se nalaze podaci svih referentnih socijalnih i zdrastvenih institucija koje rade na terenu Sremske Mitrovice. Prikazana su svs prava koja mogu da ostvare u okviru Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Karitasa itd, sa svim dokumentima koji im trebaju na primer za ostvarivanje socijalne pomoći, materijalne pomoći, bilo kakvih primanja ili čak besplatnih lekova, ukidanja participacije itd. Zahvaljujući saradnji partnerskih organizacija, institucija na nivou grada formirali smo info-listić, a naš zadatak će biti da ih dopremimo do svake stare osobe na teritoriji naše opštine”, rekla je Dragišić.

U Sremskoj Mitrovici, kroz program Brige o starijima, brine i Crveni krst. Trenutno se obilazi  71 osoba, uglavnom žitelji seoskih sredina i to samačka staračka domaćinstva.

Zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena iz budžeta Grada, preko Gradske uprave za socijalnu i zažtitu životne sredine, kao i kroz donacije Vlade Republike Srbije i Crveni krst Sremska Mitrovica je u mogućnosti da pomogne svim svojim  sugrađanima koji se nađu u stanju socijalne potrebe, te ih ovim putem pozivaju da se jave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *